"Sarajevska crvena linija"
1

FOTO+VIDEO / 11.541 prazna crvena stolica u čast ubijenim Sarajlijama

Piše: E. G.
Sa konferencije za novinare (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na dvadesetu godišnjicu opsade Sarajeva, 6. aprila ove godine, posebna počast će se odati ubijenim građanima glavnog grada BiH za vrijeme opsade koja je trajala 1.425 dana.

Njih 11.541 ubijenih danas bi bili očevi, majke, profesori, inžinjeri, nogometaši..., njih 11.541 više nema, nedostaju u životima svojih porodica, nedostaju u gradu koji je pretrpio najstrašnija granatiranja u novijoj historiji. Projektom “Sarajevska crvena linija” Grad Sarajevo te njegovi brojni umjetnici, a koji je predstavljen danas, još jednom će se poslati poruka cijelom svijetu da se ne dozvoli da se više igdje ponove ubijanja kakva su preživjeli građani Sarajeva i BiH.

"Sarajevska crvena linija” je zapravo scensko – muzička poema za Sarajlije ubijene u opsadi grada 1992. - 1995., a bit će izvedena na Dan grada, 6. aprila. Tog dana bit će postavljena scena kod Vječne vatre, a od nje pa niz ulicu Maršala Tita sve do Ali – pašine džamije bit će postavljeno 11.541 crvena stolica na kojoj bi sjedilo isto toliko građana Sarajeva i posmatralo program obilježavanja Dana grada da nisu ubijeni tokom njegove opsade. Stolice poredane u 825 redova ostat će tog dana prazne. Linija krvi

"Šesti april je konstanta u historiji grada Sarajeva, od onog 1945., 1992. i još nešto ne smije biti zaboravljeno je 550 godina od rođenja grada Sarajeva. Sve će to biti obilježeno ove godine. Centralni dio obilježavanja Dana grada je ustvari 'Sarajevska crvena linija', odnosno to je sinonim za liniju krvi koja je tekla ovim gradom za vrijeme rata. Ovim ne želimo da se vraćamo u prošlost na način koji je nedostojan ovog grada i države BiH. Mi smo dužni da obilježimo ubistvo naših sugrađana kojih više nema. Među njima su i djeca, njih 643. Ovaj projekat, ovaj broj, crvena linija krvi, će siguran sam biti i na razglednicama ovog grada, kao opomena jednoj destrukciji kulture, privrede i svakog čovjeka koji se našao u okruženju”, rekao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Kako je na konferenciji za novinare pojasnio reditelj i autor projekta Haris Pašović, broj ubijenih građana Sarajeva koji se spominje u ovom projektu je zvanični broj koji je dobiven od Istraživačko – dokumentacionog centra Sarajevo.

"Prije 20 godina počeo je napad na grad koji je trajao četiri godine i to je bio najveći zločin koji je počinjen nad jednim gradom nakon drugog svjetskog rata. Tih 11.541 osoba nedostaju u ovom gradu, oni bi danas doprinosili našoj zajednici, ali su ubijeni bez ikakvog razloga. Nedostaju nam, ne samo što svako od nas možda ima nekog svog među njima, nego što kao grupa nedostaju ovom gradu", rekao je Pašović, te dodao da za ovaj broj ljudi postoji dokumentacija, o njihovom identitetu i mjestu stradanja.

Niz crvenih stolica

Pašović je pojasnio da je umjetnički dio projekta, kakav će biti izveden 6. aprila, namjeravao napraviti već nekoliko godina.

"Kod Vječne vatre će biti scena koja neće pokriti Vječnu vatru, već će s njom biti ukomponovana, a od toga će se protezati niz crvenih stolica koje će biti od ivičnjaka do ivičnjaka. Stolice će tokom cijelog dana 6. aprila, ali tokom koncerta koji počinje u 14 sati, ostati prazne, zato što što je ove ljude spriječio neprijateljski metak i granata da dođu na koncert. S druge strane na pločnicima će biti prostor na kojem će moći stajati građani koji dođu da prisustvuju koncertu i da vide instalaciju koja će biti postavljena ujutro od sedam sati do 23. U izlozima prodavnica u Titovoj ulici će biti postavljena izložba o kulturnim događajima koji su se događali tokom opsade Sarajeva”, rekao je Pašović.

Ansambil koji će izvesti javeći dio programa na koncertu je “Art Vivo” iz Sarajeva koji predvodi Danijel Žontar, zatim solisti Ivica šarić, Aida Čorbadžić, Ivan i Leo Šarić, Amir Saračević, Dragan Pavlović i Deniza Đipa. U programu će učestvovati i hor od 750 učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola, kao i poznata bh. Solistica na harmonici Merima Ključo.

Produkciju ovog projekta je radio East West Centar i Grad Sarajevo, za scenografiju je bio zadužena Lada Maglajlić, za kostim Irma Saje i Vanja Ciraj, muzički direktor je Merima Ključo, umjetnički Danijel Žontar, art direktor projekta je Bojan Hadžihalilović.

Na konferenciji za novinare je rečeno i to da će pojedine obližnje ulice biti zatvorene za sobraćaj, a preciznije informancije će i portal Sarajevo-x.com naknadno objaviti. Koncert će uživo prenositi Federalna televizija, a projektu su podršku dali ministarstva kulture FBiH i Kantona Sarajevo.