{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Za "Sarajevsku crvenu liniju" je "posuđena" još jedna ideja

S
Piše: E. G./Sarajevo-x.com
29.3.2012. u 20:29
15
149
Za "Sarajevsku crvenu liniju" je "posuđena" još jedna ideja
15
Autori projekta “Sarajevska crvena linija”, kojim će biti obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva, su “posudili” još jednu ideju.
Prikaz scene i stolica u Titovoj ulici (crvena linija predstavlja poredane stolice)
Prikaz scene i stolica u Titovoj ulici (crvena linija predstavlja poredane stolice)

Na prvoj konferenciji za novinare autori projekta i Gradska uprava Sarajeva su saopćili kako će na dan koncerta u Titovoj ulici biti postavljene stolice na kojima niko neće sjediti, što označava prazna mjesta na kojima bi inače sjedili ubijeni građani tokom opsade, njih 11.541. Zapravo se radi o “prepisanoj” ideji i načinu na koji je obilježeno stradanje žrtava terorističkog napada na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

Na konferenciji za novinare, održanoj u ponedjeljak, je prezentiran i videospot koji najavljuje “Sarajevsku crvenu liniju”, za koji se dan kasnije ispostavilo da je “redizajn špice za čuvenu televizijsku seriju 'Pacific'”, kako je to jučer za Sarajevo-x.com objasnio autor i reditelj cijelog projekta Haris Pašović.

Bryant Park 11. septembra 2011. godine
Bryant Park 11. septembra 2011. godine

Prošle godine su u Bryant Parku u New Yorku postavljene 2.753 stolice, koje su bile okrenute prema mjestu gdje su nekada bili tornjevi blizanci i koje su tokom cijelog dana ostale prazne. Stolice su bile poredane na travnjaku u 35 redova, baš kao što će stolice u Titovoj ulici biti postavljene 6. aprila.

U svemu tome ništa ne bi bilo sporno i ne bi se postavljala pitanja o tome da li je nešto plagijat i da li se radi o originalnim idejama za “Sarajevsku crvenu liniju”, da autori projekta sve to nisu prešutjeli na prvoj konferenciji za novinare, kada je projekt prvi put i prezentiran javnosti.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: