Donia na suđenju Karadžiću
0

"Vi biste željeli da Srbe opišem čiste kao snijeg"

Sarajevo-x.com
Robert Donia
Robert Donia
Radovan Karadžić je nakon više od dvadeset sati okončao unakrsno ispitivanje američkog historičara Roberta Donie, te ocijenio njegovo svjedočenje kao nestručno, pristasno i političko, izvijestio je Birn Justice Report.

Karadžić je na kraju ovog ročišta zatražio od Sudskog vijeća da mu se dodijeli još 19 sati za unakrsno ispitivanje svjedoka Donie, ili da se njegovo svjedočenje "u potpunosti odbaci kao paušalno“, što je Sud odbio.

"Vi biste željeli da opišem Srbe čiste kao snijeg i samo žrtve agresivnih djelovanja drugih. Ja svakako nisam govorio kako biste vi to željeli i u ovom trenutku nemam namjeru da mijenjam svoj izvještaj“, odgovorio je Donia, autor izvještaja o strateškim ciljevima bosanskih Srba tokom rata u BiH.

Donia je počeo sa svjedočenjem 31. maja ove godine kao svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske, kojem se na teret stavlja genocid počinjen 1995. godine u Srebrenici te 1992. godine u sedam drugih općina u BiH, kao i zločini protiv čovječnosti, kampanja granatiranja i snajperisanja Sarajeva, te kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine.

Odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog o aktivnostima Armije BiH (ABiH) u Sarajevu, svjedok Donia je kazao da mu je poznato da su operativci ABiH "mjesecima krili barut u kontejnerima za oksigen iz bolnice“, te da je dolazilo do naoružavanja vojnika oružjem iz islamskih zemalja.

"Mnogi Srbi napustili su Sarajevo kako su se granatiranje i snajpersko djelovanja povećavali, a neki Srbi su stradali od paravojski u Sarajevu. Recimo u Pofalićkoj ulici, paravojske su uhapsile i ubile određen broj srpskih civila“, dodao je Donia.

Na pitanje optuženog Karadžića da li je „Patriotska liga“ do aprila 1992. godine imala 120.000 naoružanih ljudi, Donia nije mogao odgovoriti,ali je kazao da su se "s vremenom napuhavale brojke ljudi koji su u paravojnim formacijama“.

Ispitujući svjedoka o početku sukoba u Bosni i Hercegovini, Karadžić je kazao da su oružane snage iz Hrvatske 25. i 26. marta 1992. godine ušle u Bosanski Brod, te ubile određen broj srpskih civila u tom gradu i Sijekovcu.

"Ja nisam siguran da li se radilo o istoj jedinici ili koloni, no svakako znam za događaje u Sijekovcu. Potpuno ste u pravu, radilo se o okrutnom pokolju i događaju koji je vrlo uznemirio političku situaciju u BiH“, složio se Donia.

Svjedok Donia je govorio i o tome da kadrovi Srpske demokratske stranke (SDS), na čijem je čelu bio Karadžić, već od početka 1992. godine "nisu učestvovali u radu zajedničkih institucija Republike Bosne i Hercegovine“.

"Vi ste pitali da li ste radili zajedno i sarađivali sa ostalim u januaru 1992. godine, a moje tumačenje je bilo da iako su članovi SDS uglavnom ostali u organima vlasti - u Predsjedništvu i skupštini BiH - oni nisu nastavili zajedno da rade i sarađuju sa drugim nacionalnostima“, pojasnio je svjedok.

Naredno ročište zakazano je za 15. juni ove godine, kada će sa svjedočenjem početi vojni ekspert Richard Phillips koji će govoriti o strukturi i organizaciji Romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.