Robert Donia, svjedok u Hagu
0

"Srpski narod u BiH je separatistički"

FENA
Robert Donia
Robert Donia
Svjedok Tužilaštva u Haagu Robert Donia danas je u nastavku unakrsnog ispitivanja kazao da se Radovan Karadžić angažirao na separatističkim aktivnostima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i prije nestanka mogućnosti održanja Jugoslavije.

Odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog, američki historičar Robert Donia, svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), rekao je da smatra srpski narod u BiH “separatističkim”.

"Vi ste formirali različite zajednice općina koje su imale separatističke političke namjere u prvim mjesecima 1991. godine, takozvane srpske autonomne oblasti. U međuvremenu ste se angažirali na stvaranju odnosa s vojnim stranama koje su također promovirale separatizam", pojasnio je Donia.

Karadžić se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Između ostalog, u optužnici stoji da je učestvovao u osnivanju i podržavanju političkih i državnih organa bosanskih Srba, paravojnih snaga i dobrovoljačkih jedinica preko kojih se ostvarivao udruženi zločinački poduhvat s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo.

Na upit Karadžića da li je “prva opcija” srpskog naroda u BiH 1991. godine bio ostanak u Jugoslaviji, Donia je odgovorio potvrdno. Drugi cilj, pojasnio je Donia, ako bi došlo do proglašenja nezavisnosti saveznih republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bio je zadržavanje svih teritorija koje su većinski naseljene srpskim narodom u takozvanoj velikoj Srbiji.

Karadžić je također pitao svjedoka da li smatra da je izbijanje sukoba u Hrvatskoj 1991. utjecalo na stvaranje straha kod srpskog naroda u BiH, što je Donia prihvatio.

"Dešavanja u Hrvatskoj su utjecala na sve Bosance. Međutim, odbacujem da je srpski narod homogeno tijelo, koje nema razlika unutar sebe i koje može predstavljati samo jedan glas i pojedinac. Znam da je to ideja prema kojoj vi živite, to je središte vašeg uvjerenja, ali bilo je različitih stavova kod srpskog naroda u BiH u vezi sa sukobom u Hrvatskoj", dodao je svjedok, prenio je BIRN.

Unakrsno ispitivanje Donije nastavit će se 8. juna.