{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srpski narod u BiH je separatistički"

F
7.6.2010. u 15:48
0
0
"Srpski narod u BiH je separatistički"
0
"Srpski narod u BiH je separatistički"
Robert Donia
Svjedok Tužilaštva u Haagu Robert Donia danas je u nastavku unakrsnog ispitivanja kazao da se Radovan Karadžić angažirao na separatističkim aktivnostima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i prije nestanka mogućnosti održanja Jugoslavije.
Odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog, američki historičar Robert Donia, svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), rekao je da smatra srpski narod u BiH “separatističkim”.

"Vi ste formirali različite zajednice općina koje su imale separatističke političke namjere u prvim mjesecima 1991. godine, takozvane srpske autonomne oblasti. U međuvremenu ste se angažirali na stvaranju odnosa s vojnim stranama koje su također promovirale separatizam", pojasnio je Donia.

Karadžić se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Između ostalog, u optužnici stoji da je učestvovao u osnivanju i podržavanju političkih i državnih organa bosanskih Srba, paravojnih snaga i dobrovoljačkih jedinica preko kojih se ostvarivao udruženi zločinački poduhvat s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo.

Na upit Karadžića da li je “prva opcija” srpskog naroda u BiH 1991. godine bio ostanak u Jugoslaviji, Donia je odgovorio potvrdno. Drugi cilj, pojasnio je Donia, ako bi došlo do proglašenja nezavisnosti saveznih republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bio je zadržavanje svih teritorija koje su većinski naseljene srpskim narodom u takozvanoj velikoj Srbiji.

Karadžić je također pitao svjedoka da li smatra da je izbijanje sukoba u Hrvatskoj 1991. utjecalo na stvaranje straha kod srpskog naroda u BiH, što je Donia prihvatio.

"Dešavanja u Hrvatskoj su utjecala na sve Bosance. Međutim, odbacujem da je srpski narod homogeno tijelo, koje nema razlika unutar sebe i koje može predstavljati samo jedan glas i pojedinac. Znam da je to ideja prema kojoj vi živite, to je središte vašeg uvjerenja, ali bilo je različitih stavova kod srpskog naroda u BiH u vezi sa sukobom u Hrvatskoj", dodao je svjedok, prenio je BIRN.

Unakrsno ispitivanje Donije nastavit će se 8. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: