Suđenje Karadžiću u Hagu
0

Donia SDS okarakterisao kao paravojnu formaciju

Sarajevo-x.com
U nastavku unakrsnog ispitivanja, svjedok tužilaštva u Haagu Robert Donia okarakterisao je Srpsku demokratsku stranku (SDS), na čijem je čelu bio Radovan Karadžić, kao paravojnu organizaciju.

Američki historičar Robert Donia osmog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je Srpska demokratska stranka (SDS) od maja 1991. godine radila na naoružavanju lokalnih i mjesnih odbora stranke i preuzimanju vlasti na lokalnom nivou kroz proglašavanje srpskih općina.

"Mislim da je SDS naoružavao svoje ljude i postajao paravojnom grupom sam po sebi. Bavio se i drugim stvarima koje su trebale osigurati da SDS ima saradnju i potporu Jugoslavneske narodne armije (JNA) u zauzimanju teritorija koju su namjeravali osvojiti nakon jeseni 1991. godine“, pojasnio je Donia.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju se Karadžiću, kao nekadašnjem osnivaču i predsjedniku SDS-a i komandantu oružanih snaga Republike Srpske, sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Karadžić bio član udruženog zločinalčkog poduhvata skupa sa članovima SDS-a, pripadnicima državnih organa bosanskih Srba i pripadnicima JNA, sa ciljem uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo.

Optuženi Karadžić je istakao da se formiranje srpskih općina na teritorijama postojećih općina u BiH vršilo uz dogovor svih nacionalnih sturana, te da su uz srpske općine formirane i muslimanske ili hrvatske, što je svjedok negirao.

"Te podjele su vršene uz prijetnju pištoljem, kao priprema za etničko čišćenje. Ovakvi sporazumi su potpisivani uz pomoć JNA i paravojske, i ti dogovori su obavljani uz upereni pištolj i kasniji događaji su to i pokazali", pojasnio je Donia.

Svjedok je dodao da se formiranje srpskih opština može tumačiti i kao "ofanzivno djelovanje", s obzirom da su na taj način predstavnici SDS-a preuzimali kontrole nad sirovinama, robom, policijom i drugim funkcijama pod kontrolom postojećih organa općina.

Karadžić je kazao i da je do formiranja srpskih opština na području BiH došlo zbog formiranja i djelovanja Patriotske lige i Stranke demokratske akcije (SDA) od marta 1991. godine.

"Dok smo se mi bavili političkim potezima, oni su se bavili vojnim pripremama", dodao je Karadžić.

Svjedok Donia je odgovorio kako ne smatra da je Patriotska liga do početka 1992. godine predstavljala značajnu vojnu silu.

Iako je na ovom ročištu trebalo biti okončano unakrsno ispitivanje Donie, na zahtjev Karadžića, Sudsko vijeće mu je dodijelilo dodatna tri sata za ispitivanje, koje će se nastaviti u četvrtak, 10. juna, javlja BIRN - Justice Report.