{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vesna Pusić: Pravi je trenutak za novi evropski pristup prema BiH

A
28.3.2014. u 20:52
8
79
Vesna Pusić: Pravi je trenutak za novi evropski pristup prema BiH
8
Vesna Pusić: Pravi je trenutak za novi evropski pristup prema BiH
Vesna Pusić (Foto: Klix.ba)
Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić izjavila je nakon današnje jednodnevne posjete Sarajevu i susreta sd najvišim zvaničnicima vlasti, kako treba pomoći Bosni i Hercegovini u ispunjavanju kriterija za pristupanje Evropskoj uniji. 
Ona je u intervjuu za Dnevnik 2 Hrvatske radiotelevizije, uz ostalo, kazala kako je zvaničnike u sarajevu najviše inreresiralo šta podrazumijeva tzv. novi pristup EU prema BiH, koji zagovara i Hrvatska. 

"Važno je da se otkloni svaka sumnja da se tu radi o snižavanju kriterija kad se radi o pregovorima BiH s EU. Ne radi se o snižavanju kriterija nego o suradnji sa Bosnom i Hercegovinom na ispunjavanju tih kriterija". kazala je Pusić.  

Na pitanje urednice HTV-a o tome šta konkretno podrazumijeva novi pristup Evropske unije, šefica hrvatske diplomatije je odgovorila: "Hrvatska u prvom redu potiče evropske institucije da se u odnosu prema BiH postave proaktivno. Ako je jedan od kriterija način provođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić - Finci', onda neka to bude sastavni dio pregovaračkog procesa umjesto da bude preduvjet za početak pregovaračkog procesa. To je temeljna ideja."

Pusić je kazala kako bi bilo bolje da Evropska komisija i članice EU-a uđu "u partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom" kako bi joj pomogli u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu, nego da stalno ponavljaju to da BiH reforme mora provesti sama,jer je svima već jasno da BiH to ne može sama.

"Mislim da je ovo trenutak i da je to moguće. Mislim da situacija u Ukrajini pokazuje kako je važno iskoristiti pravi trenutak. Trenutak je apsolutno za BiH sada, kako jedan iz evropskog pogleda mali problem ne bi prerastao u veliki", kazala je šefica hrvatske diplomatije. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: