BiH
17

Ministri EU: BiH bi mogla postati destabilizirajući faktor u Evropi

Piše: E. G.
(Foto: EPA)
Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije danas je na dnevnom redu sastanka u Luksemburgu imalo i tačku koja se odnosi na BiH, odnosno razgovaralo se o načinima kako pomoći BiH na putu ka EU.

Ministrica vajskih poslova i evropskih integracije Hrvatske, Vesna Pusić, je kazala da je bilo govora o unaprijed pripremljenim zaključcima vezanim za stanje u BiH.

"Razgovarali smo i o poslu koji čeka Evropsku uniju nakon izbora u Bosni i Hercegovini, a koji nije većim dijelom obuhvaćen ovim zaključcima. Velika je stvar da je EU na svoj dnevni red stavila kao tačku BiH i to u uvjetima u kojima su svi praktično zaokupljeni Sirijom i Ukrajinom. Većinu dana ćemo zapravo razgovarati o Ukrajini", kazala je Pusić.

BiH kao temu svi vide kao nešto što prvo EU mora riješiti, za razliku od nekih drugih tema gdje EU ne može bez nekih drugih velikih svjetskih partnera, pojasnila je hrvatska ministrica.

EU je sposobna riješiti problem BiH

"BiH je tema za koju Hrvatska smatra da, ukoliko se ne riješi i ostavi po strani, da bi se mogla pretvoriti u veliki problem i destabiliziranje Evrope. To je tema za koju je EU sposobna i ima snage je riješiti u ovom trenutku. Zato je važno da je na dnevnom redu", izjavila je Pusić.

Kako je kazala, važno je sve vrijeme držati evropsku perspektivu BiH u fokusu.

"Ono u vezi čega smo se dogovorili i što je preuzeto ovim zaključcima je to da je potreban širi i fokusiraniji pristup Bosni i Hercegovini. Drugim riječima, ono što mi stalno ponavljamo, a to je da ne treba snižavati kriterije, ali da je potrebana pomoć BiH da dosegne te kriterije. Ono što smo imali do sada je to da su kriteriji bili visoki, a BiH ih nije dosezala i naprosto je skliznula nazad. Zbog toga je važno da EU zauzme proaktivni pristup", rekla je Pusić.

Ona je izjavila da postoje neke stvari koje se mogu napraviti već do izbora, a to je općenito koordiniranje finasijske pomoći BiH.

"To je nešto što je prihvaćeno i dio je zaključaka ministara. S tim se može početi odmah. Neke od ovih promjena koje su vezane za brže približavanje BiH ka EU i ispunjavanje tih kriterija, su pripreme koje se na evrospkoj razini rade i koje se rade za vrijeme nakon izbora. Postojale su različite ideje i sugestije, ali su praktično svi podržali zaključke u ovom pravcu. Neki su posebno naglasili da, ukoliko se ove stvari ne naprave sada, bit će loše i za stabilnost BiH, ali i Evrope", objasnila je Pusić.

Prioritet je da se BiH pomjeri s mjesta

Vijeće ministara je zaključilo da postoji velika potreba da se i civilno društvo u BiH uključi snažnije u ove procese kako bi donijeli novu energiju, ali i nove potencijale u političke procese.

"Ono što je visoko na listi prioriteta je prije svega to da se BiH pomjeri s mjesta. U zaključcima se također spominje implementacija presude? 'Sejdić-Finci' kao jedna od tema o kojoj treba voditi računa. Ali, svrha cijelog procesa nije implementacija presude 'Sejdić-Finci' već implementacija te presude u funkciji funkcioniranja institucija u BiH. Ta presuda nije sama sebi svrha", dodala je ona.

Neke druge zemlje poput Mađarske i Austrije također su imale svoje prijedloge za BiH. Pusić je kazala da su prijedlozi slični, ali da to nije ništa zvanično.

"Ono što je važno je da je cijeli niz zemalja želio doprinijeti i dati dodatne prijedloge za napredak BiH ka EU, a tu su Mađarska, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Slovačka..., bilo da su to pismeno ili usmeno predložili. Imali su razrađene ideje kako bi se moglo krenuti naprijed. Važno je za našu regiju, za stabilnost Evrope i BiH da ta tema ne nestane", izjavila je Pusić u pauzi sastanka.