Regija
0

Vesna Pusić u Washingtonu: BiH mora iskoristiti šansu i trenutno interesovanje EU-a

Anadolija
Bosna i Hercegovina mora iskoristiti šansu i trenutno interesovanje zemalja Evropske unije probuđeno događanjima u toj zemlji koja traju proteklih skoro mjesec dana, poručila je ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić tokom predavanja koje je održala sinoć u Centru za transatlantske odnose SAIS "Johns Hopkins Univerziteta" u Washingtonu, u okviru njene službene posjete SAD-u.

Govoreći o temi "Evropska unija i Zapadni Balkan - Kuda dalje?: Hrvatska perspektiva", Pusić se, osim na izazove sa kojima se Hrvatska nosila u procesu pristupanja EU i buduće uloge ove zemlje u procesu evropskih integracija, osvrnula i na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini pri tome ističući ambiciju, potencijal i odgovornost Hrvatske da pruži ruku podrške zemljama u regiji.

S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina uspjela da se djelimično vrati na dnevni red EU, i to zahvaljujući demonstracijama koje su se proširile zemljom, Pusić je istakla da BiH mora iskoristiti šansu i trenutno interesovanje EU-a.

Pusić je također naglasila da bi za BiH bilo najbolje da se osmisli posebno dizajniran pristupni proces, koji ne bi značio snižavanje kriterija niti ubrzanje samog procesa, nego pomjeranje sa mrtve tačke i pružanje nade građanima BiH, saopćeno je iz Centra za transatlantske odnose.

"Treći entitet jednostavno nije opcija i ne treba računati da će se desiti. Da li je treći entitet mogao biti dobro rješenje, o tome je kasno i teško sada suditi“, kazala je šefica hrvatske diplomatije komentarišući trenutnu diskusiju koja se vodi u BiH, ali i Hrvatskoj, o uspostavljanju trećeg entitetske jedinice.