BiH
0

Vesna Pusić: "NATO je ključ za stabilnost BiH"

FENA
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija tvrdi da podržava snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u već na narednom samitu Severnoatlantske alijanse u Chicagu 20 i 21. maja koju je pokrenuo turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Štaviše, Pusić otkriva da su ona i ministar Davutoglu "zajednički sudjelovali u toj inicijativi". Kako kaže, sastali su se na marginama susreta ministara zemalja članica NATO-a u Bruxellesu prošlog mjeseca, te razgovarali o podršci Bosni i Hercegovini s ciljem napretka na putu te zemlje prema NATO-u savezu.

"Zaključili smo, a to je, apsolutno i hrvatski stav, da je činjenicom dogovora šest ključnih stranaka u BiH o načinu na koji će se rješavati pitanje vojne imovine učinjen jedan važan i ozbiljan napredak. Naravno, BiH treba taj dogovor i formalne odluke, te da započne s procedurama registracije imovine. Ali, važno je da NATO prepozna napredak tamo gdje ga ima! Mislimo da je za stabilnost BiH vrlo važno da ona napreduje prema članstvu i da što prije bude primljena u NATO. U tom pogledu će se i Hrvatska apsolutno založiti", izjavila je Pusić za agenciju Anadolija.

Važnost ulaska Bosne i Hercegovine u NATO Pusić vidi u činjenici da je ta zemlja ključna za stabilnost regije jugoistočne Evrope. Smatra kako, nedvojbeno, nijedna zemlja u regiji ne može računati na svoju stabilnost bez stabiliziranja BiH.

"U tom smislu, ja mislim da je neobično važan napredak BiH na ova dva plana. Prvo, na putu ka NATO-u, a, drugo, na put prema Evropskoj uniji (EU). Ne zbog članstva kao takvog, već to doprinosi stabiliziranju institucija. Naše iskustvo pristupa NATO-u govori da smo mi kroz procedure pristupa gradili svoje institucije. To nam je poslužilo kao način za postavljanje temelja institucija. Mislim da u tom pogledu zemlje u regiji imaju taj zajednički interes. Hrvatska, svakako, misli aktivno surađivati sa BiH, uključujući i neku vrstu formaliziranja te suradnje. Da li osnivanjem nekog centra ili euro-atalanske strategije, odnosno formalnog partnerstva u tom napretku prema euro-atlanskim integracijama", pojašnjava Pusić.

Osvrćući se na sve snažniji pozitivan angažman Republike Turske na Balkanu, Pusić je kazala kako je "Turska za cijelu regiju, pa i šire, izrazito važna zemlja".

"Turska je zemlja koja je za nas vrlo zanimljiv i relevantan partner. Naše tri zemlje koje direktno graniče u regiji, to jeste BiH, Hrvatska i Srbija, ključne su za stabiliziranje regije. Prve inicijative i prvi razumni potezi moraju poći od nas koji živimo u regiji. U tom pogledu podrška Turske, EU i SAD, pa i Rusije je važna i dobrodošla. Smatram da je apsolutno korisno da u to smislu imamo podršku tih vrlo relevantnih zemalja i političkih faktora. Moje je, međutim, uvjerenje da ti nitko ne može pomoći ako prvo ne možeš pomoći sam sebi. Temeljni prijedlozi i rješenja moraju doći od nas koji tu živimo. A onda je podrška izvana vrlo, vrlo značajna. I Turska je, kao i drugi politički faktori koje sam spomenula, vrlo važan partner", analizira Pusić za agenciju Anadolija.

Komentirajući nedavno održane opće izbore u Srbiji, a u iščekivanju drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji 19. maja ove godine, šefica hrvatske diplomatije je istakla "da bi za samu Srbiju i sve zemlje oko nje bilo dobro da opcija koja pobjedi zagovara evropske reforme".

" Ne želim prejudicirati rezultate izbora. Za sada, treba vidjeti šta će se dogoditi u drugom krugu. U svakom slučaju, ko pobijedi u Srbiji, mora imati sposobnost voditi svoju zemlju mora biti spreman na suradnju i rješavanje problema u regiji", smatra Pusić.

Na pitanje kako danas vidi položaj Hrvata u BiH, budući je, nakon zategnutih međunacionalnih odnosa u Federaciji BiH, Hrvat Vjekoslav Bevanda imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Pusić je konstatirala da je važno da sva tri naroda participiraju u aktivnostima bitnim za budućnost BiH. " Mislim da je dobro da je na razini države uspostavljena vlast i da ona funkcionira. Nema drugog načina nego da se definiraju zajednički interesi, da se definira način kako da svi ravnopravno sudjeluju u vlasti. Tako mora biti dok postoji etnička reprezentacija, to jest reprezentacija po etničkom kriteriju. Na taj način se svi identificiraju i s budućnosti zemlje. To se neće postići nadmudrivanjem. To nije pravi način. Pravi način je uključivanje predstavnika sva tri naroda u to da njihova sudbina ovisi o zajedničkoj sudbini cijele zemlje", zaključila je Pusić u intervjuu za agenciju Anadolija.