Otvorena vrata Schengena
0

Veseli Bosanci se sastali sa slovenskim ministrom

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ekipa mladih Bosanaca i Hercegovaca koja je 15. decembra prvi put u svom životu prešla granicu i ušla u Evropsku uniju bez viza danas se sastala sa slovenskim ministrom omladine i sporta Igorom Lukšićem.

Grupa studenata iz BiH je u organizaciji agencije Sol Azur otputovala u Sloveniju, gdje su posjetili nekoliko gradova, a večeras će bezvizni režim proslaviti na koncertu Davida Guette u Ljubljani.

No, prije koncerta bili su gosti ministra Lukšića.

"Veoma mi je drago što sam učestvovao u realizaciji projekta 'Novi državni praznik u BiH' i nadam se da će prva grupa studenata ponijeti lijepe utiske i prenijeti ih kolegama koje žele da posjete Sloveniju, koja je sigurno jedna od najboljih destinacija za mlade", kazao je Lukšić.

On je također pohvalio Tanju Fajon, izvjestiteljicu Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zemlje Zapadnog Balkana, zahvalivši joj se na svemu što je učinila za BiH.

"Fajon je učinila veliku stvar. Dala je nemjerljiv doprinos ukidanju viza za građane BiH", istakao je slovenski ministar, dodavši da su Bosancima i Hercegovcima vrata njegove zemlje otvorena.