{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bezvizni režim posebno značajan za dijasporu BiH u Sloveniji

S
14.12.2010. u 22:17
0
3
Bezvizni režim posebno značajan za dijasporu BiH u Sloveniji
0
Bezvizni režim posebno značajan za dijasporu BiH u Sloveniji
Ambasador BiH u Sloveniji Zdravko Begović ocijenio je večeras početak vizne liberalizacije kao veoma značajan trenutak za BiH i zahvalio svim institucijama i pojedincima iz Slovenije koji su snažno podržavali BiH da obezbijedi svojim građanima slobodan pristup zemljama šengen zone.
Begović je u telefonskoj izjavi Srni iz Ljubljane istakao da je ova odluka posebno značajna i za ljude iz BiH koji žive i rade u Sloveniji, a kojih je više od 120 000.

"S obzirom da je u Sloveniji značajna dijaspora iz BiH, odlukom o liberalizaciji stvara se mogućnost da veliki broj ljudi, posebno mladih, posjeti Sloveniju i uvjeri se u dobre evropske prakse, koje se primjenjuju u ovoj zemlji i da ta iskustva primjene, prenesu u BiH", rekao je ambasador BiH.

Begović je ocijenio da je vizna liberalizacija prilika i da se dobri politički odnosi između BiH i Slovenije unaprijede i u drugim oblastima, prije svega u sferi privredne saradnje, kulture i sporta.

"Vjerujem da će vizna liberalizacija biti značajan podsticaj za uspostavljanje novih kontakata, posebno kada je riječ o ekonomskoj diplomatiji", istakao je Begović.

On je ocijenio kao vrlo značajno da se na bazi ove odluke, u narednom periodu stvori intenzivnija saradnja između određenih sektora Slovenije i BiH, podsjećajući da je Slovenija prošla kroz tranziciju, da je više od pet godina članica EU i da ima bogata iskustva kako se norme EU uvode u legislativu i kako se implementiraju.

"To je dobar i vrlo praktičan primjer zbog toga što je Slovenija relativno blizu, što jezik nije ozbiljnija barijera, što imamo određena iskustva života u zajedničkoj prethodnoj državi, tako da je Slovenija jedan od najboljih primjera gdje te evropske prakse možemo da snimimo i da ih prenesemo u našu legislativu, koristeći dobra iskustva, ali i da, ako negdje ima određenih manjkavosti, iste izbjegnemo ili ublažimo", zaključio je Begović.

On je podsjetio da je Slovenije bila lider u podršci BiH u procesu vizne liberalizacije, koja je dugo očekivana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: