|

Velika zagađenost zraka u Sarajevu i Zenici: Šalom prekrijte usta i nos kada ste vani

Velika zagađenost zraka u Sarajevu i Zenici: Šalom prekrijte usta i nos kada ste vani
64
Piše: M. Nukić
16.1.2015. u 10:43
106
komentara
64

dijeljenja
1/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Zagađenost zraka u porastu je u pojedinim dijelovima Federacije BiH. U Sarajevu i Zenici je skoro nemoguće disati. Povećan je broj pacijenata u domovima zdravlja i ustanovama hitne pomoći jer su njihova zdravstvena stanja pogoršana ovim zagađenjem.
Koncentracije zagađujućih materija u Federaciji BiH su i dalje u porastu, uglavnom u kotlinskim krajevima Bosne, što je uzrokovano meteorološkim preduslovima, odnosno prisutnom temperaturnom inverzijom i ljudskim aktivnostima.

Zenica stekla uvjete za proglašenje uzbuneU glavnom gradu BiH jučer je proglašena epizoda Pripravnosti, a situacija sa zrakom nije ništa bolja ni danas. Smog onemogućava normalno kretanje i odvijanje saobraćaja, te otežava disanje. Zabilježene su visoke koncetracije lebdećih čestica, pogotovo u naseljima Ilidža (410 µg/m3) i Otoka (375 µg/m3).

Prekoračene su i granične vrijednosti azotnog oksida, a u porastu je i koncetracija sumpordioksida, navodi se u podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Zenici su još u srijedu ispunjeni uslovi za proglašenje epizode uzbune. Koncentracije SO2 su dostizale satne vrijednosti više od 1000 µg/m3 u Radakovu, a u večernjim satima su na svim mjernim mjestima vrijednosti prekoračivale 500 µg/m3, što je uz prognozirano meteorološko stanje preduslov za proglašavanje epizode Uzbune.

Visoke koncetracije čestica zabilježene su i u Tuzlanskom kantonu, ali situacija još nije dramatična, mada su čestice u porastu. Pogoršanje se očekuje za vikend.

Hronični bolesnici dolaze u teškom stanjuHitna pomoć KS je prebukirana već 20 dana. Pacijenti se žale na probleme s disajnim putevima.

"Upala disajnih puteva dominira kod djece i odraslih, što nije uobičajeno, jer kod odraslih dominiraju srčana i vaskularna oboljenja. Stanje kod hroničnih bolesnika, osoba koje imaju astmu i djece koja imaju bronhitis je pogoršano. Oni dolaze u teškom stanju u Hitnu pomoć", rekla je direktorica J.U. Zavod za hitnu medicinsku pomoć Sena Softić.

Upozorila je sve one koji imaju plućna oboljenja da ostanu u svojim kućama i ne izlaze vani bez prijeke potrebe.

"Ukoliko moraju izaći vani onda neka šalom prekriju usta i nos kako bi koliko-toliko spriječili ulazak zagađenih čestica. Obavezno neka uzimaju redovnu terapiju i ako su u finansijskoj mogućnosti neka odu na planinu ili Barice jer je tamo čišći zrak. Čini mi se da će građani Sarajeva, ako je suditi prema ovim zagađenjima koja su sve veća, morati početi nositi hirurške maske kako bi se zaštitili", rekla je Softić.

Također, savjetuje se da što manje otvarate prozore u periodima kada je zagađenje najveće.

Smanjiti korištenje privatnih vozilaS obzirom na to da su pored vremenskih prilika za zagađenje odgovorni i građani, savjetuje se da se izbjegava zagrijavanje na ugalj i druga niskokvalitetna goriva, te da reduciraju korištenje automobila.
Prijavi grešku


Komentari (106)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...