BiH
42

Sarajlije i Zeničani se guše u zagađenom zraku

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Pogled na Sarajevo sa Trebevića (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Glavni grad BiH i jutros je osvanuo u oblaku prašine. Kada pogledate fotografije snimljene sa Trebevića zapitate se gdje je Sarajevo jer se s planine vidi samo gusta siva masa. Kako su nam rekli u Odsjeku za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nivo zagađenih materija u Sarajevu je iznad granične vrijednosti.

Ista situacija je i u Zenici, gdje je nivo sumpordisoksida na svim mjernim mjestima iznad granične vrijednosti.

"Što se tiče ostalih mjernih mjesta, u samoj Tuzli nema prekoračenja osim na jednoj mjernoj stanici u centru grada, ali je tu situacija dosta bolja nego u Zenici i Sarajevu. U Lukavcu je mnogo bolja situacija. Uglavnom, u južnim i centralnim dijelovima Bosne uspostavljena su takva atmosferska stanja koja pogoduju koncentraciji zagađujućih materija", rekao je za Klix.ba Enis Omerčić iz Odsjeka za kvalitet zraka FHMZ-a.

S obzirom na to da će i u narednim danima biti slični vremenski uvjeti i da neće biti vjetra, očekuje se da će zagađenje zraka biti prisutno minimalno do petka, kada se očekuje blago poboljšanje.

Zagađenje zraka najviše osjete plućni i srčani bolesnici. Broj osoba koje se javljaju u Hitnu pomoć KS je povećan proteklih dana.

"Pomoć traže ljudi koji pate od angine pektoris, hroničnog bronhitisa, astme i koji imaju problem s povišenim pritiskom. Savjetuje se svima da čim mognu odu na planine i mjesta gdje je čist zrak. Upućujemo apel i nadležnima da riješe ovaj problem jer ova zagađenja mogu biti okidač za razna oboljenja", rekao je dr. Adem Zalihić iz Hitne pomoći KS.