BiH
45

Ne otvarajte prozore: Bh. gradovi zagađeni, spas će donijeti vjetar i kiša

Piše: I. P.
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uz grijnu sezonu i kontinuirane izvore zagađenja u industrijskim centrima BiH, zrak u najvećim bh. gradovima i dalje je kritično zagađen.

"Stanje kvaliteta zraka je u skladu sa općim meteorološkim uslovima, odnosno nestabilno stanje atmosfere ne dozvoljava daljnje akumuliranje zagađujućih materija", rečeno je za Klix.ba iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHZM).

U Sarajevu samo tokom noći dolazi do stabilizacije atmosfere i nagomilavanja lebdećih čestica koje prelaze granične vrijednosti na mjernim mjestima.

U Zenici se očekuje aktivnije južno strujanje, a samim tim očekuje se i pad koncentracije zagađujućih materija, što je slučaj već jutros.

Prekoračenje srednje dnevne koncentracije sumpordioksida i visoke vrijednosti lebdećih čestica PM2,5 karakteristično je za Tuzlu.

"U naredna tri dana ne očekuju se veće koncentracije od jučerašnjih, s tim da u noćnim i ranim jutarnjim satima može dolaziti do pojave smoga, odnosno magle koja će sadržavati visoke koncentracije zagađujućih materija", rečeno je iz FHZM-a uz objašnjenje da vjetar i kiša pomažu ublažavanju stanja kvaliteta zraka.

Zdravstveni problemi

Zagađujuće materije koje se mogu naći u jutarnjim satima su sumpordioksid, azotni dioksid, lebdeće čestice i ugljenmonoksid.

Sumpordioksid utječe na disajne organe, funkciju pluća i uzrokuje iritaciju očiju.

"Upala disajnih organa izaziva kašalj, sekreciju sluzi, pogoršanje astme i hroničnog bronhitisa. Posebno su ugroženi pacijenti sa srčanim bolestima, značajan postotak ljudi sa astmom osjeti promjene u plućnoj funkciji i respiratorne simptome nakon izloženosti sumpordioksidu u trajanju već od 10 minuta", objašnjeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Povećane koncentracije lebdećih čestica izazivaju akutne infekcije gornjih i donjih dijelova respiratornog sistema. Najčešći simptomi su grebanje u grlu, curenje iz nosa i kašalj.

Dugoročni boravak u sredinama sa visokim nivoom zagađujućih materija i PM čestica u zraku predstavlja faktor rizika za obolijevanje od hroničnih respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, pogoršanja postojećih oboljenja i raka pluća.

Izloženost ugljen monoksidu predstavlja faktor rizika za obolijevanje od hroničnih respiratornih i kardiovaskularnih bolesti te raka pluća.

Zdravstvene preporuke

Zavod za javno zdravstvo KS objavio je u petak preporuke za stanovništvo u sredinama gdje je atmosfersko zagađene sveprisutno.

  1. Kretanje i boravak svesti na minimum u gradskoj zoni, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

  2. Pri boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu zaštitnih maski, šalova i maramica. Disanjem kroz nos smanjuje se oštećenje sluznica disajnih organa.

  3. Smanjiti provjetravanje prostorija do promjene vremenskih prilika, odnosno sve do pojave padavina ili jakog vjetra.

  1. Smanjiti pušenje cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, pogotovo uglja koji ima loš kvalitet.

  2. Hronični bolesnici, plućni i srčani bolesnici, bolesnici skloni alergijama, onkološki bolesnici, starija populacija, djeca i trudnice trebali bi što više vremena provoditi na mjestima kao što su planine i izletišta.