{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika pobjeda svih koji se bore za što brži euroatlantski put BiH

F
3.10.2013. u 09:04
3
13
Velika pobjeda svih koji se bore za što brži euroatlantski put BiH
3
Velika pobjeda svih koji se bore za što brži euroatlantski put BiH
Karin Woldseth
Većinom glasova poslanici 47 delegacija Vijeća Evrope usvojili su jučer amandmane na prvobitni tekst Rezolucije o BiH, preinačivši tekst u preporuku kojom se umjesto "razmatranja uvođenja sankcija" Komitet ministra Vijeća Evrope poziva da "ohrabri bh. političare" da do kraja 2013. godine zemlja ispuni zahtjeve iz presude u slučaju Sejdić i Finci.
Kako prenosi portal Radija Deutsche Welle, istovremeno je i poziv za "razmatranje suspenzije BiH iz predstavljanja u Vijeću Evrope" amandmanom prepravljen na "poziv političkim liderima u BiH da, što prije, prilagode Ustav zemlje presudi Sejdić-Finci".

Ovakav ishod glasanja u Strasbourgu je ocijenjen kao velika pobjeda svih onih koji se bore za što brži put BiH u pravcu euroatlantskih integracija.

"Sad imamo dodatno vrijeme za koje se nadam da ćemo ga iskoristiti za rješavanje gorućih pitanja, posebno za implementaciju presude „Sejdić i Finci“, kako bi se BiH mogla konačno posvetiti drugim značajnim pitanjima", izjavio je poslije glasanja ambasador BiH u Vijeću Evrope Almir Šahović.

"Može se reći da smo dobili dodatnog vremena, a ne 'kupili vrijeme'. Ako u jednoj parlamentranoj skupštini u kojoj imate predstavnike parlamenta 47 zemalja dobijete podršku za argumente svoje zemlje, protiv argumenta izvjestioca, to pokazuje da BiH ima mnogo prijatelja, a zato možemo reći da je bila naša pobjeda", dodaje Šahović.

U samoj debati koja je prethodila glasanju o nacrtu teksta kojim su izvjestioci Karin Woldseth iz Norveške i Egidijus Vareikis iz Litvanije tražili oštru osudu, čak i suspenziju BiH iz članstva Vijeća Evrope zbog neispunjavanja presude "Sejdić i Finci", mogla se čuti opća ocjena parlamentaraca da BiH ne smije ostati "izolovano ostrvo" u regionu koji napreduje ka EU i da je najbolji način da se pomogne BiH podrška, a ne suspenzija i sankcije.

Delegacija BiH, prihvatanjem podnijetih amandmana, dobila je tako nedvosmislenu podršku kolega u Vijeća Evrope i naglašeno očekivanje da BiH ispuni svoj dio obaveza i odgovornosti.

Izvjestiteljica Vijeća Evrope Karin Woldseth kaže da odbijanje njenog prijedloga o "razmatranju sankcija i suspenzije" za BiH ne vidi kao poraz.

Ona smatra da je „oštar nacrt“ izvještaja već poslužio kao motivacija liderima BiH da u Briselu, na trećoj rundi dijaloga sa EU, naprave korak naprijed ka dogovoru.

"Moja najveća nada je da će doći do dogovora, da će se ispuniti one tačke koje su dogovorene sa komesarom Fueleom i da će se napredovati. To je ono što svi želimo BiH - da ide naprijed, a ne nazad", izjavila je Woldseth.

Iz Vijeća Evrope ipak naglašavaju da će posmatrati napredak u funkcionisanju demokratskih institucija u BiH i da očekuju da se izbori 2014. godine u BiH održe pod promijenjenim uslovima koji proizilaze iz presude u slučaju Sejdić i Finci.

Prve rezultate datog povjerenja evropski parlamentarci očekuju da vide već sljedeće nedjelje, za kada je u Briselu zakazan nastavak treće runde dijaloga EU-BiH o pristupnom procesu. Nova rasprava o BiH u Vijeću Evrope predstoji u januaru, a iz delegacije BiH u Strasbourgu poručuju da je kranje vrijeme da se u zemlji zaborave napovjerenja, da nije važno od koga dolazi prijedlog za rješenje situacije, ako je prijedlog dobar za sve i da je BiH porebno zajedničke hrabrosti za nove korake ka budućnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: