BiH
118

Odbačene sankcije protiv BiH, građani neće ispaštati

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u Strazburu je odbacila najavljivane sankcije BiH, objavio je putem društvenih mreža član delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić.

"Neće ispaštati građani, ali odgovorni moraju pronaći dogovor i postaviti zemlju na put evroatlanskih integracija. Hvala na podršci i razumijevanju svim kolegama/kolegicama koji su danas glasali za BiH i obeshrabrili snage destrukcije i kontinuiranog slabljenja države", poručio je Šepić.

"Ovo je važan dan za nas zato što smo uspjeli da izbjegnemo sankcije koje su bile pripremljene zemlji i svim našim građanima", kazao je Šepić.

Smatrali smo, dodao je on, da bi uvođenje sankcija i isključivanje BiH iz Vijeća Evrope bio udar na cijelu zemlju i na sve naše građane, a „ne na one odgovorne političare koji kreiraju haose i krize i kojima odgovara stanje jedne potpune destrukcije u zemlji“.

"Dakle, to su prepoznale kolege u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i podržali naše amandmane. Ali isto tako, na određen način, jasno ukazali da oni koji vrše opstrukciju u zemlji, da to nije politika koja može imati budućnost i koja bi u narednom periodu mogla biti igdje podržana i da se očekuje da odgovorni lideri, odgovorne snage, riješe ovaj svoj posao", kazao je Šepić.

Prema njegovim riječima, pozdravljen je i prvi korak dogovora u Briselu koji se desio.

"Tako da nam to sve, na neki način, daje neku vrstu pozitivnog svjetla i optimizma. S druge strane nas tjera na jednu potpunu akciju. Ono što je bila ključna poruka danas, o kojoj sam i ja govorio, dakle mi trebamo podršku, trebamo pruženu ruku i trebamo pozitivnu akciju, a ne sankcije jer naši građani nakon svega što su prošli ne zaslužuju bilo kakvu sankciju i da ih bilo ko kažnjava", kazao je Šepić.

U međuvremenu, i OHR je komentarisao jučerašnji razgovor u Briselu između bh. političkih lidera i predstavnika Evropske unije, pedvođenih komesarom za prosirenje Štefanom Fueleom.

Istaknuto je da su političari u Bosni i Hercegovini svjesni potrebe da postignu dogovor i to ne samo zbog njihove obaveze prema procesu evroatlantskih integracija, nego, što je još važnije, zato što to od njih očekuju apsolutno svi građani Bosne i Hercegovine.