693 mrtvih u 24 sata
39

Velika Britanija zvanično zabilježila više preminulih od koronavirusa od Italije

Dž. L.
London (Foto: EPA-EFE)
London (Foto: EPA-EFE)
Uz novih 693 mrtvih u protekla 24 sata, Velika Britanija sada zvanično ima najviše preminulih od posljedica zaraze koronavirusom u cijeloj Evropi, dok i dalje postoji bojazan da bi ove brojke mogle biti i veće.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab otkrio je na današnjem brifingu u Downing Streetu da je do sada 29.427 ljudi preminulo u Velikoj Britaniji, a koji su testirani pozitivno na Covid-19.

Time je stopa smrtnosti od koronavirusa u Velikoj Britaniji sada najveća u Evropi, s obzirom da je u Italiji do sada preminulo 29.315 osoba. Jedino još Sjedinjene Američke Države bilježe više preminulih od Velike Britanije.

Pored toga, podaci britanskog Ureda za nacionalnu statistiku (ONS) pokazuju da je od 2. maja u Engleskoj i Walesu bilo 29.648 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Time bi ukupan broj preminulih u Velikoj Britaniji bio veći od 32.000, ako se dodaju podaci za Škotsku i Sjevernu Irsku, javlja The Sun.

Ministar zdravstva Matt Hancock vjeruje da će novi sistem praćenja koronavirusa putem posebne aplikacije biti od pomoći stanovnicima koji će moći lakše prijaviti ukoliko se osjećaju loše, ali i brže doći do testa.

U međuvremenu, radikalne mjere sprečavanja širenja koronavirusa na radnim mjestima u Velikoj Britaniji, mogle bi trajati narednih šest do 12 mjeseci.