BiH
1

Većina građana Sarajeva ne koristi novopostavljene fitness parkove

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Fitness parkovi u svijetu nezaobilazan su dnevni ritual, ujutro prije doručka i navečer poslije posla. U Sarajevu su odnedavno dva takva parka, jedan na Trgu Alije Izetbegovića, a drugi na Vilsonovom šetalištu.

Deset fitness sprava u oba parka pružaju iste mogućnosti kao i oni u Ankari ili Istanbulu odakle je i proistekla ideja postavljanja u bh. prijestolnicu, ali mnoštvo je razloga i opravdanja zašto Sarajlije ne koriste ove sprave u punom kapacitetu.

Udruženje za arhitekturu, sport, rekreaciju i ekologiju AiR iz Sarajeva inicijator je i organizator ovog projekta, a za Agenciju Fena kažu da je prvobitni cilj pomoći građanima i približiti im dio atmosfere iz zemalja naprednijih od BiH.

Iz Udruženja navode da sprave nisu iskorištene 100 posto kako je zamišljeno, ali s obzirom na kulturu bh. stanovništva i činjenicu da se stide svega što je novo ili što je na javnom mjestu ističu da su zadovoljni.

Prema njihovim riječima sprave koriste sve dobne skupine, od penzionera do djece.

"Sprave ovog tipa ne preporučuju djeci mlađoj od deset godina, jer smatraju da su opasne i da nisu za igru, one za igru će biti donirane djeci u obdaništima i dječijim igraonicama, a to će biti početkom septembra", kazao je Feni Osman Kučuk iz Udruženja.

Početkom septembra će fitness sprave donirati i Zavodu Mjedenica i Centru Vladimir Nazor.

Planiraju organizirati i edukativne skupove u kojima će eventualnim korisnicima pokazati dobre strane ove ideje te pokušati mentalitet zemalja s Istoka, barem djelimično, formirati u Sarajevu i BiH.

Po uzoru na Tursku Udruženje je sprave uz pomoć sponzora doniralo Sarajevu, a u želji da i bh. građani prakticiraju aktivnosti kao tamošnji stanovnici, a to je rano ustajanje, trčanje te korištenje fitnes parka.

Naredne aktivnosti Udruženja bit će realizirane i u drugim bh. gradovima kao što su Bijeljina i Banja Luka, a s ciljem da budu na usluzi građanima za zdrav početak dana.

Korisnici ovih sprava za Agenciju Fena su potvrdili Kučukovu izjavu da većina građana ne koriste fitnes parkove zbog drugih ljudi koji bi ih gledali "drugačije".

Oni koji koriste zadovoljni su i smatraju da je odličan način za zagrijavanje prije i rastezanje poslije trčanja.

Zbog visokih dnevnih temperatura koriste ih, uglavnom, u jutarnjim satima ili kasno uvečer.

Mišljenja su da bi svi zaposleni trebali prakticirati ove aktivnosti zbog opuštanja prije i nakon posla, ali i oni koji većinu vremena provode u kući.