Jakob Finci
0

"Važnije je zajedno živjeti, nego zajedno mrijeti"

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Jakob Finci
Jakob Finci
U Bosni i Hercegovini će 27. januara biti obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Tokom Drugog svjetskog rata od 15.000 Jevreja, koji su živjeli na teritoriji BiH, u logorima i u brojnim progonima stradalo je blizu 12.000. U Holokaustu nacista i njihovih saveznika, nestalo je između devet i 11 miliona ljudi, od toga blizu šest miliona Jevreja.

Danas u Bosni i Hercegovini živi nešto više od 1.000 Jevreja. Blizu 700 Jevreja živi u Sarajevu, dok male jevrejske zajednice postoje i u Mostaru, Zenici, Tuzli, Banjoj Luci i Doboju.

"Ovako mali broj Jevreja u Bosni i Hercegovini direktna je posljedica Holokausta, iako ih je dosta izbjeglo tokom posljednjeg rata. No, u Sarajevo se od 1.000 vratilo blizu 400 Jevreja i kada bi se i ostala tri konstitutivna naroda vratila u toj mjeri imali bismo Sarajevo iz 1991. godine", kazao je u razgovoru za Sarajevo-x.com Jakob Finci.

Građani BiH nedovoljno znaju o Holokaustu

Ljudi u Bosni i Hercegovi danas jako malo znaju o Holokaustu, tvrdi Finci, ističući da to nije bila lekcija u udžbenicima historije niti u bivšoj Jugoslaviji, niti sada.

"Jevreji se u udžbenicima spominju kao žrtve fašističkog terora, a ne govori se o tome da su Jevreji ubijani samo zbog toga što su Jevreji. Posljednjih godina mnogo se govori o genocidu u Srebrenici, a zaboravlja se Holokaust, najveći genocid ikada. Također, niko ne govori o jednom prećutnom genocidu koji se desio, a to je ubijanje 500.000 Roma samo zbog toga što su Romi", istakao je Finci.

Iz Holokausta nismo izvukli pouku. U Srebrenici se 1995. godine dogodio najveći genocid u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata.

"Živimo zajedno"

"Iz Holokausta i genocida u Srebrenici trebala bi se izvući pouka o toleranciji i zajedničkom suživotu. Daleko važnije je zajedno živjeti nego zajedno mrijeti", rekao je Finci koji ovih dana boravi u Briselu gdje priustvuje obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Kako je istakao Jakob Finci danas u Bosni i Hercegovini niko ne poriče da se desio Holokaust, ali će proći još mnogo vremena prije nego što se jednim zakonom zabrani negiranje Holokausta i genocida.

"Zakon o zabrani negiranja Holokausta i genocida nije donesen čisto zbog političkih smicalica. I neće biti donesen sve dok političari u RS-u ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid", dodao je on.

U BiH će 27. januara biti obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta., a obilježavanje tog datuma organizuju Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen zloglasni koncentracioni logor Auschwitz, proglašen je Danom sjećanja na žrtve Holokausta.

Isti datum je prihvaćen i u Bosni i Hercegovini te se obilježava već petu godinu u organizaciji Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini i Vijeća ministara.