BiH
0

U BiH se danas obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Bosni i Hercegovini će danas biti obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Obilježavanje tog datuma organiziraju ove godine Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Za danas je u Jevrejskoj opštini u Sarajevu najavljena komemoracija žrtvama holokausta i prigodno obraćanje predsjednika Jevrejske opštine Borisa Kožemjakina.

U okviru teme o spašavanju Jevreja u Bosni i Hercegovini, Eli Tauber iz Jevrejske zajednice BiH govorit će o ulozi franjevaca u sprječavanju holokausta.

Pored ostalih sadržaja, najavljeni su prikazivanje filma o logoru Jasenovac te promocija knjige "Pisma Haimu Altarcu iz koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu".

Najavljena je i izložba "Logori u kojima su stradali Jevreji BiH".

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen zloglasni koncentracioni logor Aušvic, proglašen je Danom sjećanja na žrtve holokausta.

Isti datum je prihvaćen i u Bosni i Hercegovini te se obilježava već petu godinu u organizaciji Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini i Vijeća ministara.