|

Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta
0
S
Sarajevo-x.com
27.1.2011. u 17:51
5
komentara
0

dijeljenja
1/10 Ruža na željezničkoj u Berlinu u znak sjećanja na žrtve Holokausta (Foto: AP)
2/10 Berlin (Foto: AP)
3/10 Auschwitz (Foto: AFP)
4/10 Dvorana u Jerusalemu u kojoj se nalaze fotografije i imena ubijenih Jevreja (Foto: AFP)
5/10 Jerusalem (Foto: EPA)
6/10 Spomenik žrtvama Holokausta na Starom sajmištu u Beogradu (Foto: AP)
7/10 Muzej u Jerusalemu posvećen žrtvama Holokausta (Foto: Reuters)
8/10 Muzej u Jerusalemu (Foto: Reuters)
9/10 Instalacija u muzeju u Jerusalemu - Cipele nestalih Jevreja (Foto: Reuters)
10/10 Hermann Hoellenreiner, preživjela žrtva Holokausta, pokazuje broj koji mu je istetoviran u logoru u Auschwitzu (Foto: Reuters)
Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, komemoracijama, skupovima i brojnim prigodnim manifestacijama danas je u brojnim zemljama svijeta obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.
Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen najveći logor smrti Drugoga svjetskog rata, proglašen je Danom sjećanja na žrtve holokausta.

Sjećanje na žrtve holokausta obilježeno je danas širom Njemačke. Također, održana je i posebna sjednica Bundestaga, donjeg doma parlamenta, na kojoj je prvi put u historiji govorio i predstavnik Roma i Sinta - Zoni Weisz.

"Društvo nije ništa naučilo iz onoga što se dogodilo tokom Drugog svjetskog rata. Najveći broj Roma danas danas nema nikakve uslove za život, nezaposleni su, nemaju uslove za školovanje niti adekvatnu medicinsku pomoć", kazao je Weisz koji je kao dijete preživio nacističko vrijeme u Holoandiji, dok su njegovi roditelji i sestre deportovani u Auschwitz, prenosi Deutsche Welle.

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je i u Poljskoj, odnosno u Auschwitzu, bivšem logoru smrti.

Preživjele žrtve holokausta i brojni svjetski zvaničnici, među kojima i njemački predsjednik Christian Wulff i poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, posjetili su danas Auschwitz, simbol holokausta i stradanja, u kojem je ubijeno najmanje 1,1 milion Jevreja.

Dan sjećanja na holokaust, stradanje šest miliona Jevreja, obilježen je i u Bosni i Hercegovini. U Jevrejskoj općini u Sarajevu održana je komemoracija žrtvama holokausta, a u Mostaru su predstavnici Gradske uprave i Gradskog vijeća Mostara, zajedno s Ernom Danon Cipra, predsjednicom Jevrejske općine Mostar, položili vijenac i zapalili svijeću na Jevrejskom groblju u Mostaru.

Međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je i u Beogradu na centralnoj ceremoniji, polaganjem vijenaca i odavanjem pošte žrtvama kod Spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...