BiH
98

Vasvija Vidović: Izuzetno sam zabrinuta, ali borit ćemo se da Orić ne bude izručen Srbiji

Piše: M. N.
Vasvija Vidović (Foto: Klix.ba)
Vasvija Vidović (Foto: Klix.ba)
Pravni tim odbrane ratnog komandanta Nasera Orića očekivao je da će Srbija podnijeti zahtjev Švicarskoj za njegovo izručenje, a najavio je to i premijer Srbije Aleksandar Vučić u svojim izjavama koje su, kako Vasvija Vidović kaže, zapaljive i neuobičajene za jednog premijera.

"Jučer je čitao navode zahtjeva za sprovođenje istrage, a to je dokument koji je najniži stepen sumnje, te je postavio stvari tako kao da je riječ o zločincu. Tvrdim i dalje da je Orić uhapšen bez pravnog osnova. Riječ je o nečemu što očito ima pozadinu, ali mi ne znamo o čemu se radi. Vrlo sam zabrinuta jer znam i da postoje lobiranja i sprege. Vidjet ćemo kako ćemo, a za sada provjeravamo činjenice u vezi tog postupa i odnosa Švicarske i Srbije o kojima ne bih govorila bez velikih argumenata", rekla je Vidović za Klix.ba.

Istakla je kako je procedura hapšenja počela neregularno i da ne može da vjeruje da je riječ o tako velikom propustu jer je riječ o vrlo ozbiljnoj državi poput Švicarske.

"Švicarski sud će proslijediti nama taj zahtjev i dati rok za odgovor. Pravni argumenti su na našoj strani, ali da li će to odlučiti ili politička nagodba ne znamo. Mi ćemo se boriti", istakla je Vidović.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas zahtjev švicarskim organima za izručenje ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića. Uz zahtjev za izručenje Švicarskoj proslijeđena je i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine. Orić je uhapšen 10. juna na ulazu u Švicarsku.