{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija poslala zahtjev za izručenje Nasera Orića

21.6.2015. u 19:21
220
611
Srbija poslala zahtjev za izručenje Nasera Orića
220
Srbija poslala zahtjev za izručenje Nasera Orića
Naser Orić (Foto: Klix.ba)
Ministarstvo pravde Srbije poslalo je zahtjev švicarskim organima za izručenje ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića.
Uz zahtjev za izručenje Švicarskoj proslijeđena je i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine, javlja RTS.

Orića je u pritvoru saslušao švicarski tužitelj koji mu je predočio zbog čega je uhapšen i na osnovu kojih optužbi.

Ranije je tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio da krivični postupak protiv Nasera Orića ne može biti ustupljen Tužilaštvu BiH jer porodice žrtava nisu dale saglasnost.

Njega je demantirala pravna zastupnica Nasera Orića Vasvija Vidović koja je istakla kako nije tačna tvrdnja tužitelja za ratne zločine u Srbiji Vladimira Vukčevića da predmet Orić ne može ustupljen Tužilaštvu BiH jer porodice žrtava nisu dale saglasnost.

"Ne treba biti pravni ekspert da biste shvatili šta piše u sporazumu koji je sklopljen između Srbije i BiH. Dakle, u tom sporazumu jasno stoji da se porodice žrtava mogu usprotiviti slanju svojih iskaza u drugu zemlju, a ne cijelog predmeta. Vukčević očigledno ne zna o čemu govori", kazala je Vidović.

Orić je uhapšen 10. juna na ulazu u Švicarsku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: