BiH
5

Vaskršnji koncert u Sarajevu posvećen Stevanu Mokranjcu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vaskršnji koncert posvećen Stevanu Mokranjcu, najznačajnijem srpskom kompozitoru i muzičkom pedagogu, održan je večeras u Domu Oružanih snaga BiH Sarajevu.

Organizator koncerta je bilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ''Prosvjeta''.

Predsjednik Društva Savo Vlaški je podsjetio da je vaskršnji koncert organiziran i prošle godine u Domu oružanih snaga BiH, a da je tada u organizaciju bila uključena i Ambasada Bugarske u BiH. Na tom koncertu nastupile su dvije umjetnice iz Bugarske.

Vlaški kaže da je ovogodišnji, kao i prvi koncert, posvećen mladim ljudima, a nastupila su dva ansambla i jedan trio.

Svoj rad na koncertu predstavili su MBA ''Art Vivo'' iz Sarajeva, Trio ''Eudiates'' Istočno Sarajevo i Vokalni ansambl ''Rusalke'' Istočno Sarajevo.

Koncertu je prisustvovao veći broj ljudi iz kulturnog i javnog života BiH, među kojima su bili potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Stevan Stojanović Mokranjac bio je srpski kompozitor i muzički pedagog, klasik srpske muzike i centralna ličnost srpske muzike na prijelazu iz 19. stoljeća u 20. stoljeće. Zaslužan je za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umjetničku muziku.

Najpoznatija djela su mu ''Rukoveti'' - petnaest spletova pjesama zasnovanih na folklornim motivima iz različitih dijelova Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske, ''Primorski napjevi'', duhoviti skerco ''Kozar'', kao i muzika za pravoslavna bogoslužja ''Liturgija'', iz koje je najpoznatija ''Heruvimska pjesma'', najznačajnije ostvarenje korske muzike, ''Opelo'' u fis-molu, ''Tri statije'', ''Tebe Boga hvalim'' i ''Veličanje svetom Savi''.

Umro je 28. septembra 1914. u Skoplju