Kultura
4

Na debiju Bartolomeja Stankovića u Sarajevu tražila se stolica više

Klix.ba
HKD Napredak i Matica Hrvatska organizovali su sinoć u Domu Oružanih snaga BiH sarajevski debi mladog bosanskohercegovačkog pijaniste Bartolomeja Stankovića, gdje se tražila i stolica više.

Pred sarajevskom publikom mladi pijanista Bartolomej Stanković izveo je djela: Krešimira Seletkovića – Neurosis, Franza Liszta – Sonata u h-molu, Samira Fejzića – Toccata i Modesta Petroviča Mussorgskog – Slike s izložbe.

Bartolomej Stanković magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te završio master pijanistički studij u klasi prof. Federica Gianella na Steinway Society akademiji u Veroni. Klavir je započeo učiti u klasi prof. Bahrije Šabanović u ŠOMO "Avdo Smajlović" u Visokom, a nastavio u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo u Sarajevu u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine za projekt-prezentaciju "Klavir kroz povijest i građu".

Koncertirao je u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije, solistički, kamerno i s orkestrom (Dubrovački simfonijski orkestar). 2010. godine nastupao je nekoliko puta na koncertima HRProjekta – promocije suvremenih hrvatskih kompozitora pod vodstvom prof. Katarine Krpan, uključujući i koncert kod predsjednika RH dr. Ive Josipovića.

U aprilu 2013. godine predstavljao je Bosnu i Hercegovinu, s kompozicijom Avde Smajlovića "Matamorfoze" na 27. Muzičkom bijenalu u Zagrebu, u sklopu projekta EU Inside – Outside. Koncert su podržali: Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo kulture i sporta KS, BH Radio 1, AmirBukoPhotography i ProServis PIANINO2.