Kultura
66

U Sarajevu sutra humanitarni koncert virtuoza Stefana Milenkovića

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svjetski poznati virtuoz na violini Stefan Milenković održat će 8. jula u Narodnom pozorištu Sarajevo koncert humanitarnog karaktera, organiziran u okviru programa Festivala "Baščaršijske noći".

Milenković će nastupiti uz klavirsku pratnju Srebrenke Poljak, a na programu će se naći djela L. van Beethovena, C. Saint-Saënsa, H. Wieniawskog i M. Ravela.

Sva sredstva od prodatih ulaznica bit će donirana Crvenom krstu BiH za pomoć ljudima nastradalim u poplavama koje su prije dva mjeseca pogodile BiH.

Stefan Milenković je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu naglasio da mu je drago opet biti u Sarajevu, iako ovaj put povod nije toliko lijep. Ipak, smatra da nesreće često povezuju ljude, te da ljudska podrška kada je riječ o ljudima stradalim u poplavama još uvijek nije nestala.

"Svim ljudima u poplavljenim područjima i dalje život nije normalan, niti će biti sigurno još dvije ili tri godine. Najvažnije je da do nastradalih dođe ono što im je najpotrebnije", kazao je on.

Podsjetio je da su koncerti humanitarnog karaktera već održani u Beogradu, Čikagu i Torontu, te podvukao da ga posebno obradovala podrška dijaspore.

Predstavljajući program sutrašnjeg koncerta, Milenković smatra da svaki program u klasici mora da bude edukativan, ali i popularan, te je upravo takav koncept odabrao i za sarajevski koncert.

Srebrenka Poljak kratko je kazala da su već prije dva mjeseca kada su do njih došle informacije o poplavama odmah odlučili da će koncert u Sarajevu biti humanitarnog karaktera, te se nada što većem odzivu publike kako bi i pomoć bila što veća.

Generalni sekretar Društva crvenog krsta BiH Branko Leko zahvalio je JU "Sarajevo art", organizatoru koncerta i Festivala "Baščaršijske noći", kao i Milenkoviću i Poljak na odluci da na ovaj način pomognu ljudima koje su pogodile poplave u BiH.

"Umjetnost i humanitarni rad trebaju ići ruku pod ruku, jer umjetnost ne poznaje ni granice ni entitete", podvukao je on.

Na koncertu će biti postavljena i kutija za donacije, dok je od do sada prodatih karata već sakupljeno oko 6.500 KM.

Stefan Milenković jedinstven je umjetnik izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti, nagrađen u Srbiji nagradama Umjetnik stoljeća (2002), Najhumanija osoba (2003), te Brand osobnost godine (2010).

Maestro MIlenković nastoji se kroz istraživanje općeljudskog i glazbenog naslijeđa i iskustva izravno povezati s publikom i ponuditi joj poticajne, energične i uzbudljive izvedbe.