BiH
1

Vanredne sjednice oba doma Parlamenta FBiH u ponedjeljak

FENA
Vanredne sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koje su bile najavljene za sutra u Sarajevu, najvjerovatnije će biti održane u ponedjeljak - izjavio je jutros za Fenu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBIH Edin Mušić.

Na ovim sjednicama, između ostalog, treba biti potvrđena kandidatska lista za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, koju je Centralna izborna komisija BiH jučer ovjerila.

"Na taj način su se stekli preduslovi za dalji postupak s tim da pravnoproceduralne obaveze nalažu da se ispoštuje žalbeni rok od 48 sati, koji ističe krajem sutrašnjeg dana. Zato će se sjednice vjerovatno održati u ponedjeljak", istakao je Mušić.

Kao kandidat za predsjednika Federacije BiH spominje se Marinko Čavara, Hrvat po nacionalnosti, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH, za jednu od dvoje potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović iz Stranke demokratske akcije, a za drugog potpredsjednika, iz reda srpskog naroda, Milan Dunović iz Demokratske fronte.

Također, očekuje se da Predstavnički dom potvrdi odluke o privremenom finansiranju vanbudžetskih korisnika (Federalnog zavoda PIO, Zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zdravstveno osiguranje/reosiguranje) za prva tri mjeseca ove godine, koje je već potvrdio Dom naroda.