BiH
0

Doma naroda Parlamenta FBiH: Delegati usvajaju odluku o privremenom finansiranju

Anadolija
Izbor predsjednika i potpredsjednika bh. entiteta Federacije BiH trebao bi se obaviti naredne sedmice, potvrdio je za Anadoliju Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara zakazala je za sutra sa početkom u 11 sati nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

Na dnevnom redu se nalazi tačka sa prošlog dijela konstituirajuće sjednice održane 15. januara - izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, ali će ona vjerovatno biti skinuta na početku nastavka zasjedanja jer još uvijek nije postignut dogovor o prijedlogu kandidata za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda. 

"Održat ćemo sjednicu Kolegija prije nastavka konstituirajuće sjednice Doma naroda na kojoj ćemo znati više kako će dalje teći aktivnosti. Vjerujem kako će naredne sedmice biti okončan proces izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH", naveo je Tufekčić. 

Čeka se naime sjednica Glavnog odbora SDP-a koji je zakazan za subotu, 31. januara kada bi se trebalo znati da li će šest delegata u Klubu srpskog naroda iz te partije imati vlastitog kandidata za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda ili će podržati ime onoga kojeg nudi Demokratska fronta (DF) Slobodana Šoju. 

Iz DF-a su naveli kako su spremni da predlože i nekog drugog kandidata, ako za SDP Šoja nije prihvatljiv. 

Kandidat HDZ-a BiH za predsjednika FBiH je Marinko Čavara, a za potpredsjednika FBiH iz bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović iz SDA.

Na sutrašnjem nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH inače, nači će se prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2015. godine, jer je njeno usvajanje nužno najkasnije do 31. januara ili će u suprotnom doći do potpunog finansijskog kolapsa u tom entitetu jer će biti nemoguće obavljati finansijske transakcije iz trezora. 

Na dnevnom redu je i prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu) po hitnom postupku koji treba da otkloni mogućnost finansijske blokade Grada Mostara.