{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Van Lynden na položaju Srba zatekao "japanskog četnika"

22.8.2012. u 16:45
6
36
Van Lynden na položaju Srba zatekao "japanskog četnika"
6
Van Lynden na položaju Srba zatekao "japanskog četnika"
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Nastojeći da opovrgne svjedočenje bivšeg dopisnika televizije Sky, Aernouta van Lyndena, da su srpske snage u ljeto 1992. terorisale stanovništvo Sarajeva granatiranjem, odbrana Ratka Mladića je tvrdila da su na meti VRS-a bili samo vojni ciljevi u gradu.
Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Van Lynden je, međutim, ostao pri iskazu da je većina granata pogađala civilne objekte iz kojih nije bilo otvaranja vatre na srpske položaje.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem. Na teret mu je stavljen i genocid u Srebrenici i u još sedam opština u BiH, te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Branilac Lukić sugerisao je da Van Lynden nije znao gdje su u Sarajevu bile raspoređene snage Armije BiH (ABiH), te da je stoga izvještavao da VRS nasumično granatira čitav grad.

Svjedok je prihvatio da nije znao za raspored svake jedinice ABiH, ali je rekao da je nekoliko puta obišao njihove položaje. Odbacujući sugestiju da su snajperisti i artiljerija ABiH pucali iz zgrada gradske bolnice i Kasarne “Maršal Tito” u centru Sarajeva, Van Lynden je kazao da tokom boravka u gradu 1992. godine to nikada nije vidio iako je u bolnici, koju su pogađale granate, bio smješten sa ekipom.

“U izvještajima ste govorili da se Sarajevo briše sa lica zemlje. Nije izbrisano, složit ćete se?”, pitao je Mladićev advokat. “Grad je bio teško granatiran, ali nije izbrisan sa lica zemlje”, odgovorio je Van Lynden.

Ratni dopisnik Sky televizije naglasio je, međutim, da je VRS bila “vrlo sposobna” da na vojne mete “usmjeri preciznu i ciljanu vatru”. Nasuprot tome, kako je posvjedočio, artiljerijska vatra na Sarajevo bila je neselektivna.

Tvrdnju Mladićeve odbrane da je u Sarajevu bilo “mnogo naoružanih civila”, svjedok je djelimično prihvatio, rekavši da je vidio civile sa oružjem, ali i uniformisane ljude.

Van Lynden je, međutim, odbacio tvrdnju branioca Lukića da vlasti u Sarajevu nisu dozvoljavale “hiljadama Srba”, ali i ostalih civila, da napuste grad. Svjedok je kazao da je, “kao u svakom ratu”, bilo teško prijeći liniju fronta, ali da je vidio civile kojima je to uspjelo.

Upitan da li je znao da su se na strani ABiH borili mudžahedini, Van Lynden je rekao da nijednog nije vidio iako je za to čuo. Dodao je da je na jednom položaju bosanskih Srba zatekao Japanca, koji mu se predstavio kao “japanski četnik”.

Tokom današnjeg zasjedanja, sudija Bakone Moloto – koji vodi suđenje u odsustvu predsjedavajućeg Alphonsa Orieja – upozorio je Mladića, nakon što se on suviše glasno obraćao svojim advokatima, da ne narušava red u sudnici ili će iz nje biti izbačen.

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u četvrtak, 23. augusta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: