BiH
0

Doyle: Milošević govorio da je granatiranje Sarajeva "zločinački akt"

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, bivši evropski mirovni izaslanik Colm Doyle kazao je da mu je 1992. godine predsjednik Srbije Slobodan Milošević rekao da je granatiranje Sarajeva “zločinački akt” čiji počinioci moraju biti kažnjeni.

Irski oficir Doyle, koji je proljeće 1992. proveo u Sarajevu kao izaslanik evropskog posrednika lorda Petera Carringtona, izjavio je da je po Carringtonovom nalogu otišao u Beograd da Miloševića pozove da iskoristi svoj utjecaj na generala Mladića da obustavi napade na glavni grad BiH.

“Milošević je više puta osudio granatiranje Sarajeva kao uzaludan i zločinački akt čiji će počinioci morati da budu kažnjeni”, posvjedočio je Doyle.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), u Haškom tribunalu je optužen za terorisanje i granatiranje Sarajeva od 1992. do 1995. godine. Na teret mu je stavljen genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata, kao i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce.

Svjedok je izjavio i da su bosanske Srbe uoči rata naoružavale Jugoslovenska narodna armija (JNA) i Teritorijalna odbrana (TO), a da se, na poziv tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, Bošnjaci i Hrvati nisu odazvali na mobilizaciju.

Doyle je rekao i da mu je članica srpskog rukovodstva Biljana Plavšić u to vrijeme kazala da Srbi polažu pravo na 75 posto teritorije BiH. Plavšić je priznala krivicu u Haškom tribunalu i osuđena je na 11 godina zatvora. Nakon odsluženja više od polovine zatvorske kazne, puštena je na slobodu.

Na početku ovog suđenja – nakon što su im tužioci skrenuli pažnju da je optuženi prethodna dva dana vrijeđao svjedoka Aernouta van Lyndena – sudije su ponovo upozorile generala Mladića da se primjereno ponaša i ne ometa proces.

“Gospodine Mladiću, prestanite da se neprimjereno ponašate. Ovo je sud i morate se ponašati u skladu s tim. Raspravno vijeće, u suprotnom, na raspolaganju ima mjere koje može preduzeti”, rekao je sudija Bakone Moloto, koji vodi proces protiv Mladića u odsustvu predsedavajućeg sudije Alphonsa Orieja.

Mladić je zatim pokušao da nešto kaže, ali mu sudija to nije dozvolio. Sudija Moloto je upozorio i Mladićeve branioce, predvođene Brankom Lukićem, da svog klijenta moraju spriječiti da svjedocima optužbe upućuje uvrede i glasnim upadicama ometa proces.

Tužilac Dermot Groome je prije toga sudijama prijavio da je Mladić prethodna dva dana “nekoliko puta zasuo uvredama” Van Lyndena, te da je jedna jučerašnja uvreda bila “naročito vulgarna”.

Na galeriji za publiku u utorak se moglo čuti da je Mladić svjedoka nazvao “špijunom CIA-e”, nepovezano govoreći da “nije brojao mrtve Srbe” i da, “jašući na ‘tomahawcima’, ubijaju sirotinju”.

Tužilac Groome naglasio je i da Mladić, preglasno dajući instrukcije svojim advokatima, govori i stvari “koje nisu u njegovom interesu”.

“Premda je povjerljivost komunikacije optuženog sa advokatima ‘svetinja’, Tužilaštvo bi te riječi optuženog moglo iskoristiti protiv njega zato što se, preglasno govoreći, sâm odrekao privilegije povjerljivog razgovora”, upozorio je Groome.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Doylea branioci Mladića će okončati u petak, 24. augusta, javio je BIRN.