{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Mladiću: Veliki zločin u malom selu

5.9.2012. u 17:19
0
Suđenje Mladiću: Veliki zločin u malom selu
0
Suđenje Mladiću: Veliki zločin u malom selu
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Iskaz o zločinima Vojske Republike Srpske (VRS) počinjenim nad hrvatskim civilima u opštini Prijedor u ljeto 1992. na suđenju Ratku Mladiću u Haagu dao je svjedok Tužilaštva Ivo Atlija.
On je posvjedočio da je VRS tokom napada na njegovo selo Briševo 24. jula 1992. ubila 68 hrvatskih mještana, među kojima su bili njegov otac, 14 žena, dva maloljetna muškarca i četvoro invalida.

Kao počinioce zločina, svjedok je označio pripadnike Šeste krajiške i Pete kozaračke brigade VRS-a.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za progon i genocid počinjen nad Hrvatima i Bošnjacima u opštini Prijedor. Optužnica ga tereti i za genocid počinjen u drugim opštinama u BiH, te Srebrenici, kao i kampanju terora nad stanovnicima Sarajeva i uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Svjedok Atlija je izjavio da je poslije napada sa desetinama muškaraca bio odveden u pritvorenički centar u Prijedoru. Nakon što je pušten, učestvovao je u prikupljanju i pokopu tijela civila ubijenih u više hrvatskih zaselaka u blizini Briševa. Po njegovom iskazu, žene iz ovog područja su bile žrtve seksualnog nasilja.

“Briševo nije imalo nikakav strateški značaj ni za koga. Tih par brda… Sramota je što je toliko ljudi umrlo ni zbog čega”, kazao je Atlija i dodao da su sve kuće i katolička crkva u selu bile uništene tokom napada.

Svjedok je opisao napade srpske vojske na obližnja sela Hambarine i Kozarac, koje je posmatrao krajem maja 1992. godine, ističući da su stotine izbjeglica iz tih sela došle u Briševo.

Atlija je kazao da je o zločinima u Briševu više puta razgovarao sa zvaničnikom Srpske demokratske stranke (SDS) u Prijedoru Vojom Kuprešaninom, ali da je on samo obećao da će “intervenisati” kod generala Momira Talića, tadašnjeg komandanta Prvog krajiškog korpusa VRS-a, “da to prestane”.

O izlasku hrvatskog stanovništva iz Prijedora, Atlija je, kako je rekao, pregovarao i sa tadašnjim šefom Kriznog štaba SDS-a Milomirom Stakićem, koji im je ponudio da se “presele u čitave muslimanske kuće” u drugo selu, što su mještani Briševa odbili.

Tribunal je Stakića pravnosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog etničkog čišćenja i zločina počinjenih u Prijedoru. Talić je bio optužen pred Tribunalom, ali je postupak protiv njega obustavljen nakon što je umro 2003. godine.

Prema svjedokovom iskazu, Hrvatima i Bošnjacima iz okoline bilo je dozvoljeno da odu u novembru 1992., nakon što su potpisali izjave kojom svu imovinu “dobrovoljno” ostavljaju srpskim vlastima. Do danas se niko od Hrvata nije za stalno vratio u Briševo.

Unakrsno ispitivanje svjedoka, koje je započeo Mladićev branilac Branko Lukić, nastaviće se sutra.

Za vrijeme unakrsnog ispitivanja prethodnog svjedoka Šefika Hurke, predsjedavajući sudija Alphons Orie naložio je optuženom generalu da ne gestikulira tokom iskaza svjedoka, ocjenjujući da je to neprimjereno. U suprotnom, kako je upozorio sudija, Mladić će, kao i minule nedjelje, biti udaljen iz sudnice, prenio je Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: