{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snimak Mladićeve naredbe da se granatira Sarajevo uveden kao dokaz

F
27.8.2012. u 17:01
0
16
Snimak Mladićeve naredbe da se granatira Sarajevo uveden kao dokaz
0
Snimak Mladićeve naredbe da se granatira Sarajevo uveden kao dokaz
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Haagu kao dokaz su uveli snimak razgovora u kojem on, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), u maju 1992. godine naređuje otvaranje artiljerijske vatre po četvrtima Sarajeva u kojima nema mnogo Srba kako bi se stanovništvu “razvukla pamet”, javio je danas BIRN-Justice Report.
Snimak Mladićevog naređenja, koji su prisluškujući njegove komunikacije načinile vlasti u Sarajevu, u sudnici je pušten tokom iskaza zaštićene svjedokinje RM-115, koja je u to vrijeme radila u bolnici na Marijinom Dvoru.

Ona je posvjedočila da je na radiju 28. maja 1992. čula kako Mladić naređuje granatiranje i da je iste noći bila ranjena u artiljerijskom napadu na bolnicu, poslije čega je pala u komu te pola godine bila na liječenju.

“To je za mene bila kobna noć i pamtiću je dok sam živa”, kazala je RM-115.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je u Haškom tribunalu za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima te uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prije nego što su tužioci pustili snimak Mladićevog naređenja, svjedokinja je izjavila da je on naredio da se, između ostalih četvrti, “tuče po Velušićima”.

Mladić se na snimku čuje kako podređenom pukovniku VRS-a Mirku Vukašinoviću naređuje da gađa i Pofaliće zato što “tamo nema mnogo srpskog življa”, pojedinačne ulice u centru Sarajeva te da ispali “jedan plotun na Predsjedništvo BiH”.

Svrha tih napada je, kazao je Mladić na snimku, da se u Sarajevu ljudima “razvuče pamet” i onemogući spavanje.

Objašnjavajući kako zna da je na snimku Mladićev glas, RM-115 izjavila je da taj glas bio poznat “svakom malom djetetu”.

U unakrsnom ispitivanju, branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da je snimak Mladićevog naređenja montiran.

Stojanović je citirao drugi presretnuti razgovor u kojem je Mladić tvrdio da Armije BiH (ABiH) ima “imitatore” koji podražavaju njegov glas.

Mladićev advokat ponovio je i tvrdnju da su iz okoline bolnice jedinice ABiH pucale na VRS artiljerijom i snajperima, ali je svjedokinja kazala da o tome ne zna ništa, jer je vrijeme provodila u podrumu.

Na početku unakrsnog ispitivanja, advokat Stojanović je u Mladićevo ime rekao da iskreno žali zbog njenog stradanja.

Suđenje Mladiću nastavljeno je svjedočenjem zaštićenog svjedoka Optužbe, ali bez prisustva javnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. august.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: