{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok: Mladić je imao moć da nametne primirje kada je to želio

F
12.10.2012. u 15:14
0
3
Svjedok: Mladić je imao moć da nametne primirje kada je to želio
0
Svjedok: Mladić je imao moć da nametne primirje kada je to želio
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Odbrana Ratka Mladića je na suđenju u Haagu predočila prisluškivane razgovore u kojima optuženi, krajem maja 1992. godine, nalaže podređenima da obustave vatru na Sarajevu riječima “dajmo šansu da mir progovori”.
Svjedok Tužilaštva John Wilson, nekadašnji šef vojnih posmatrača Ujedinjenih nacija (UN) u Sarajevu, prokomentarisao je da to potvrđuje da je Mladić imao moć da nametne primirje kada je to želio.

Wilson je u četvrtak, 11. oktobra, posvjedočio da je Mladić podvrgavao Sarajevo neselektivnim artiljerijskim napadima i da su 28. maja 1992. na grad pale “hiljade projektila”.

Unakrsno ispitujući svjedoka Wilsona, Mladićev branilac Nenad Petrušić citirao je riječi optuženog iz razgovora vođenog sa podređenim u maju 1992. godine, tokom evakuacije Kasarne “Viktor Bubanj” iz Sarajeva. Taj razgovor prisluškivale su i snimile vlasti BiH.

Kako je naveo Petrušić, komandant VRS-a je u tom razgovoru rekao: “Prenesi tamo da bude mir... Nemojte da pucate, kvarite mi sve ostalo... Kasarnu bez vatre evakuisati... Ne trebamo žariti i paliti oko sebe, dajmo šansu da mir progovori.”

Svjedok je potvrdio da Mladić u razgovoru “nastoji da nametne obustavu vatre” i “pokušava da umiri jednog od svojih komandanata”, kako bi se kasarna evakuisala.

- Time je demonstrirao da, kada želi, može nametnuti obustavu vatre u Sarajevu, dodao je Wilson.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka Wilsona, optuženi Mladić nije bio u sudnici jer su ga u četvrtak sudije izbacile nakon što je glasno davao instrukcije braniocima. Po okončanju Wilsonovog svjedočenja, Mladiću je dozvoljeno da se vrati u sudnicu.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno 29. oktobra, poslije dvonedjeljne pauze predviđene rasporedom rada, javlja u petak BIRN Justice Report.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je, između ostalog, za teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem u periodu od 1992. do 1995. godine. Na teret mu je stavljeno i učešće u genocidu u Srebrenici i u još sedam bosanskohercegovačkih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: