Haški tribunal
2

Suđenje Mladiću: Opsjednuti grad kao na dlanu

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Haško suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je svjedočenjem Aernouta van Lyndena, ratnog dopisnika britanske televizije Sky iz Sarajeva, koji je potvrdio navod optužnice da je vojska generala Mladića terorizirala Sarajlije dugotrajnim i neselektivnim granatiranjem i snajperisanjem.

Tužioci su u sudnici prikazali više Van Lyndenovih izvještaja o žestokom granatiranju Sarajeva u kojima je snimke brojnih artiljerijskih udara po civilnim objektima u junu 1992. godine propratio riječima da je “cijeli grad na meti” i da se “civili ubijaju” a “civilni objekti uništavaju”.

“Ovo su scene potpunog uništavanja grada”, kazao je Van Lynden u izvještaju o napadima na grad 6. juna 1992. Svjedok, koji je iz Sarajeva izvještavao od maja do septembra 1992., a povremeno i nakon toga, izjavio je i da mu je Mladić tog septembra u intervjuu na artiljerijskom položaju VRS-a pokazao na grad i rekao da “ima Sarajevo na dlanu”.

Mladić je u Haškom tribunalu optužen za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dok su tužioci prikazivali snimak intervjua, optuženi Mladić je povišenim glasom, obraćajući se svojim braniocima, Van Lyndena nazvao “špijunom CIA-e” koji “nije prebrojavao mrtve Srbe”.

Prije nego što ga je sudija Bakone Moloto upozorio da ne govori preglasno, Mladić je nepovezano rekao i: “Jašući ‘tomahawke’, ubijaju sirotinju.”

Snimke brojnih ranjenih i mrtvih građana Sarajeva koje je Van Lyndenova ekipa načinila u gradskoj bolnici, u kojoj je inače boravila – uključujući i šokantne detalje poput crva u mrtvačnici – tužilac Dermot Groome također je prikazao u sudnici.

Situaciju koju je vidio u Sarajevu u proljeće i ljeto 1992., Van Lynden je opisao riječima: “Primjena kombinacije fizičkog i psihološkog terora omogućila je bosanskim Srbima da pojačavaju ili smanjuju pritisak na Sarajevo u skladu s vojnom i političkom situacijom... Oni su mogli da granatiraju i snajperišu bilo koji dio opsjednutog grada... Nije bilo hrane, struje i gasa, a srpske snage imale su kontrolu nad osnovnim potrebama stanovništva.”

U sudnici je prikazan i Van Lyndenov intervju sa Mladićem u kojem je komandant VRS-a, u septembru 1992., rekao da ga ne zabrinjava mogućnost da ga Haški tribunal optuži za ratne zločine, tvrdeći da “nije učestvovao ni u kakvim zločinima” i da je “samo branio svoj narod”.

Kazao je i da se nada da će Vijeće sigurnosti priznati pravo bosanskim Srbima da se brane.

“Mi ćemo se boriti dok postojimo, jer nemamo drugog izbora", rekao je tada Mladić u intervjuu. Van Lynden je zatim posvjedočio i da ga je prije intervjua Mladić pozvao na obronak iznad Sarajeva i prvo gestom pokazao, a zatim mu i rekao da “ima grad na dlanu”. “Nismo tražili da ga intervjuiramo na artiljerijskom položaju i zato mislim da je on želio da nam pokaže da ima moć i kontrolu nad Sarajevom”, kazao je svjedok.

U uvodu intervjua, Van Lynden je Mladića nazvao “bičem Sarajeva”, zbog čega je, kako je izjavio, bio zabrinut kada je, deset dana kasnije, ponovo sreo komandanta VRS-a.

“Mladić mi je, međutim, rekao: ‘Ja sam bič Sarajeva’, smijući se, i uopće nije bio nezadovoljan intervjuom. Štaviše, pozvao nas je na ručak i ništa loše nije rekao o našem izvještaju”, naveo je tadašnji dopisnik Sky televizije, napominjući da mu je Mladić omogućio da potom obiđe još nekoliko položaja VRS-a iznad Sarajeva.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Branko Lukić sugerirao je da je Van Lynden svu vatru u Sarajevu pripisivao Srbima zato što nije znao čije su snage raspoređene na brdima oko grada. Svjedok je uzvratio da je VRS-u pripisivao sve granate koje su pale na grad, a da je srpske položaje na Trebeviću i Grbavici sam vidio.

Svjedok je potvrdio da su civilne zgrade korištene u vojne svrhe, napominjući da je to bilo normalno u opsjednutom gradu. Na pitanje da li je znao da su pripadnici Armije BiH snajperima gađali sopstvene civile u gradu, Van Lynden je odgovorio da je čuo za te optužbe, ali da nikada nije to sam vidio, kao ni dokaze o tome.

Mladićev advokat sugerirao je i da je Van Lynden bio povezan sa zapadnim obavještajnim službama, ali je svjedok to odlučno odbacio. Nastavak suđenja zakazan je za 22. august, kada će odbrana završiti unakrsno ispitivanje, javio je BIRN.