Tužio Vladu KS
145

Vahid Ćosić bi ponovo da bude komesar MUP-a, na sudu danas svjedočio bivši premijer Konaković

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Bivši komesar MUP-a KS Vahid Ćosić tužio je Vladu KS i MUP KS tvrdeći da je smijenjen s te pozicije bez zakonskog uporišta. Danas je održano ročište na Općinskom sudu u Sarajevu, a kao svjedok u ime Vlade KS pozvan je Elmedin Konaković koji je u to vrijeme obnašao funkciju premijera.

Ćosić traži da se vrati na funkciju komesara MUP-a KS te sa svojim zastupnikom pokušava dokazati da je smijenjen nepravedno i na osnovu navoda iz medija te da je profesionalno upravljao Upravom policije.

Sumnjivi smrtni slučajevi i curenje informacija

Odgovarajući na pitanja pravobranioca KS Adema Festića, Konaković je kazao kako su Vlada KS i MUP KS imali odličnu saradnju do 2016. godine kada počinju turbulencije i kada Vlada i premijer KS dobijaju saznanja o propustima.

"Sigurnosna situacija je prije smjene komesara bila veoma loša, jer u tom periodu su eskalirali neredi, smrtni slučajevi itd. Dosta stvari ukazivalo je na nesaradnju institucija, ovo se ne odnosi konkretno na gospodina Ćosića. Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić je na jednoj od sjednica iznijela niz optužbi na račun MUP-a KS, da cure informacije, da ne izvršavaju akcije i sl. Vlada KS je tražila veće prisustvo policije na ulicama, ali do toga nije došlo jer je komesar Ćosić tako procijenio, u što se mi kao vlada nismo mogli petljati", rekao je Konaković.

Žalbe OSA-e u slučaju "Sefić"

Kazao je kako je Vlada KS dobila saznanja o nezakonitim radnjama na terenu u slučajevima "Memić", "Sefić" i još nekim, te da je u svim tim sumnjivim slučajevima bio prisutan službenik Josip Barić, za kojeg je Ćosić tvrdio da nije bio na terenu u slučaju "Sefić", ali je kasnijim provjerama utvrđeno da je ipak bio.

"Mi kao Vlada nismo mogli nijemo posmatrati situaciju. Dobili smo pritužbe direktora OSA-e Osmana Mehmedagića koji je u slučaju "Sefić" kazao kako je od komesara dobio netačne informacije te da je kasno obaviješten. Najveći problem je bio na relaciji Tužilaštvo KS - MUP KS. Tada je uslijedio zahtjev za smjenu komesara koji je upućen Nezavisnom odboru", kazao je Konaković.

Odgovarajući na pitanja Ćosićevog zastupnika Kadrije Kolića, bivši premijer je kazao kako su on, Ćosić i Burzić prisustvovali sjednicama Nezavisnog odbora kada su bili pozvani te da je Ćosić imao priliku da se izjasni na sve optužbe koje su iznesene, što je Ćosićev zastupnik pokušao opovrgnuti navodeći kako Ćosić nije imao priliku da se očituje i iznese svoju stranu prije nego je izglasana njegova smjena.

Netačni statistički podacima o broju krivičnih djela

Od Konakovića je traženo da kaže ko se, osim OSA-e i Tužilaštva, žalio na rad komesara te da odgovori zbog čega je Ćosić tačno smijenjen. Konaković je rekao kako je osim spornih slučajeva problem bio i u netačnim statističkim podacima o stanju kriminaliteta, u kojima se iz mjeseca u mjesec navodilo da je smanjen broj krivičnih djela, a situacija je bila haotična.

"Vratili smo se unazad godinama i utvrdili da bismo, prema statistici koju nam je komesar predstavljao, trebali doći na 0 krivičnih djela i reagovali smo jer smo utvrdili da se iznose netačne informacije. Imali smo i prijave koje su stigle od ministra Mulabdića i kantona, a i građani su nam podnosili prijave. Zakon je striktan i u njemu se nalaze razlozi zbog kojih je Nezavisni odbor pokrenuo smjenu, a jedan od njih je da komesar nije dovoljno dobro vršio nadzor nad Upravom policije, što je bio njegov zadatak", kazao je Konaković.

Istakao je kako je odluka o smjeni komesara Ćosića u Vladi KS prihvaćena jednoglasno. Također, kazao je kako odgovorno tvrdi da se sigurnosna situacija poboljšala nakon Ćosićeve smjene, jer je na ulicama bilo više policijskih službenika i provedene su sve mjere koje je KS tražio. Naglasio je i kako su finansijska sredstva iz Budžeta KS za MUP KS povećavana svaki mjesec i da je Vlada KS ispunjavala njihove zahtjeve za nabavku opreme.

MUP vs. Tužilaštvo

Ćosićev zastupnik Kolić pitao ga je da li je Tužilaštvo KS nakon smjene Ćosića sarađivalo s MUP-om KS u akcijama, Konaković je rekao kako mu je glavna tužiteljica Burzić kazala da je situacija mnogo bolja. Na to je Kolić kazao kako je Tužilaštvo KS ipak nastavilo sarađivati s drugim policijskim agencijama u akcijama, a ne MUP-om KS.

Na pitanje da li je Ćosić smijenjen samo zbog slučaja "Memić", Konaković je rekao "ne". Kolić je želio pokazati da je krivica na Tužilaštvu KS kazavši kako je Ćosić rekao tužiteljici Burzić da sama izabere tim ljudi s kojim će raditi, što je i učinila, a Konaković je istakao kako je to tačno, ali da joj taj tim nije bio dat kada ga je tražila drugi put, jer to nije odobrio komesar Ćosić.

Kolić je pitao Konakovića da li je nezadovoljstvo u vezi sa slučajevima "Memić" i "Sefić" još prisutno u javnosti, a bivši premijer je rekao da jeste, ali sada zbog rada suda i tužilaštva, a ne MUP-a KS. Pokušao je pokazati kako je Vlada KS imala dvostruke aršine prema različitim policijskim agencijama, a da je Tužilaštvo imalo uvid u statističke podatke o stanju kriminaliteta. Također, htio je prikazati da su Vlada i Skupština KS imali primjedbe na te informacije tek nakon što je započeta smjena komesara, što je Konaković negirao.

Pitao je Konakovića da li mu je poznato kako je direktor OSA-e kazao komesaru Ćosiću, kada ga je nazvao za pomoć u slučaju "Sefić", da je kasno i da će to raditi ujutro, što je omogućilo Sefiću da pređe granicu i pobjegne u Srbiju.

"Da, Ćosić mi je to rekao usmeno, ali je Mehmedagić poslao dopis Vladi KS u kojem navodi suprotno", kazao je Konaković.

Na narednom ročištu, 5. jula, kao svjedok Pravobranilaštva KS bit će saslušan Admir Katica.