Udruga hrvatskih povratnika
0
Vađenje novih dokumenata tehnički neizvodljivo
Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
BiceBolje, A sta ako si rodjen u nekoj opstini RS? Mojoj zeni smo tri puta vadili rodni list i svaki put su slucajno pogrijesili u prezimenu, dok nam nije proisao godisnji odmor. Mome sinu su izdali cipsovu kartu, ali je shvatio da mora sve ponovo, jer je i njemu bilo pogrijeseno jedno slovo. A da ti ne govorim o nocnoj mori ako si Bosnjak rodjen u Srbiji, upisan u knjigu drzavljana u RS, a zivio u nekom mjestu u Federaciji gdje hoces da izvadis licnu. Tada moras u Srbiji izvaditi rodni list, i u RS izvaditi uvjerenje o drzavljanstvu, i svaki put ti i u Srbiji i u RS pogrijese jer im je ime \"Hadzilalic\" tesko. Ili si Hadzalic, ili si Hadzajlic. A ocevo ime ti nekada napisu kao Edkem, nekada Etkem, a nikada Edhem. Ni ja ni moja zena jos nsmo uspjeli izvaditi licnu, srecom nas sin jeste, iz drugog pokusaja. Ja sam uspio jednog ljeta izvaditi ispravno uvjerenje o drzavljanstvu u RS, ali nisam dobio ispravan rodni list u Srbiji, pa mi je i uvjerenje o drzavljnstvu propalo, jer ce do slijedeg odmora proci vise od sest mejseci.
Pa, @grbavice, Za 12 minuta u općini Centar dobiješ i uvjerenje o drzavljanstvu i rodni list ako si rodjen u bolnici Koshevo i ako si upisan u Knjigu drzavljana Grada, Sreza, Regije ili neke općine od 10 gradskih prijeratnih općina Grada Sarajeva. Kada vadim rodni list moram ici na Ilidzu jer sam rodjen u kući, a ne u bolnici. U općini Centar vadim Uvjerenje o drzavljanstvu jer se vodim u Srezu Sarajevo. Ako si u USA, pa dadnesh nekome ovlashtenje i sve ti sredi.
Nije problem sama sa Hrvatima iz Posavine. Problem je generalan, hocu reci problem je sa kompletnom bosanskom diasporom ili barem onim dijelom koji se osjeca kao takvom. Svi su najebali na isti nacin i svi prolaze kroz iste probleme. Ne radi se ovdje o nezanteresovanosti bosnjaka ili ti bosanaca muslimanske vjeroispovjesti i onih koji se osjecaju kao obicni bosanci kako kaze ovaj prijatelj Steppenwolf samo bi idiot bio ravnodusan prema ovakvim problemima. Podrska bosanskim hrvatima iz posavine bi trebala biti jedinstvena i jasna, Njihov problem je i problem svih nas bez obzira o kome se radilo.
Najgori teror nad gradjanima BiH je omogucen sa besmislenom uredbom da ti za za sve trebe rodni list koji nije starijio od 6 mjeseci ili uvjerenje o drzavljanstvu koje nije starije do 6 mejseci. Udbaska banda, koja je potpuno kontrolise i Bosnjake i Hrvate i Srbe, a za racun stvaranja RS, je smislila nacine kako da ugnjetava i pljacka narod i istjeruje ga iz \"pogresnog\" entiteta ili kantona. Sve je to dogovoreno od strane Alijie, Hareta, Tudzmana i Karadiza u cilju stvaranja etncki cistih teritorija i podjele drzave. Da dokumenti mladji od 6 mjeseci nisu potrebno u stvari ni za sta dokazuje se npr. u Americi gdje mi je vrijedio moj originalni rodni list, star 40 godina, a kao dokument sa slikom za identifikaciju je mi je vrijedio moj stari, istekli jugoslovenski pasos ili jugosovenska licna karta. A kada dobijes njihovu vozacku ne treba ti vise nikav drugi dokument u zivotu.
KAD REIS I TIHIĆ NEĆE, ONDA JA MORAM PODUČAVATI MUSLIMANE ČESTITOSTIO, KOREKTNOSTI I DOSLJEDNOSTI Muslimani-Bošnjaci bi morali (čitaj: MORALI) pokazati više tolerancije i razumijevanja prema tuđim povratcima, ako hoće biti poštovani i respektovani kada traže svoje mjesto u Istočnoj Bosni, i bilo kojim drugim dijelovima odakle su iseljeni i bili prograni silom i kamom. Muslimani sa ovakvim sarajevskim ponašanjem sitnie dućandžijske promućurnosti (živjeti filozofijom koja seže samo 24 sata), svojim bahatim napadanjem na sve druge što hoće dobiti svoje nikada neće steći poštovanje i respekt drugih naroda. Muslimani bi se trebali više, puno više zalagati i interesovati kako su prošli drugi u ostvarivanju svojih prava povratka, pa da imaju partnere i adute da ostvare svoja prava. Muslimani se mogu rugati posavskim Hrvatima, mogu praviti cirkus u Sarajevu od svakog povratnika, a sutra kada budu legimtimno tražili svoja mjesta i svoje predratne pozicije...ko će stati na stranu Muslimana? Kalimero?
Pa posavski Hrvati i jesu najugroženiji. Ne zna se ko ih više zamajava, srpske vlasti u njihovim gradovima ili hercegovački Hrvati, a Bošnjaci se u svemu tome prave ludi. Bošnjačkom političaru samo da mu je da se obezbjedi ko da niko poslje njega neće živjeti, a onda ćemo sutra kukat svijetu koji nas ne benda ni 1%, kako nas kolju samo zato što smo muslimani. Bošnjacima bi možda bilo u najvećem interesu da pomognu povratak Hrvata u Posavinu. Dok smo se mi ovamo dole uveliko klali s HVO-om, oni su se gore branili zajedno s ARBiH, zato ih je Tuđman i izdao. A oni su oduvijek bili poznati kao dobri borci i vrlo odani svojim ognjištima. Sad baš trebaju lijena đubrad iz kninske krajine da zapuštaju njihove oranice. Na ovom prokletom Balkanu uvijek nastradaju najpošteniji.
Posavina osta pusta, Raseli je onaj što ima kriva usta! @bruno, KO TE SREDINOM 1994. g. otjerao iz ratnog Sarajeva? Kako si izašao kada ja kao policajac nisam mogao ni primirisati tunelu da bih djetetu donio nešto za pojesti? Kako, pička mu materina? Kako?????
ovi hrvati su uvijek nesto ugrozeni, kao njima jadnim je uvijek najteze, pa dosta vise te suplje price.
Nista nije drugacije ni u Saeajevu kada neko sa POGRESNIM imenom,a posto je otjeran iz svog grada i zivi negdje u inostranstvu,pozeli da izvadi neki od licnih dokumenata,ostvari pravo na zaradenu penziju ili nedaj boze trazi da mu se vrati stan u kome je stanovao preko 20 godina sve do sredine 1994 godine.Nadlezni ga,sitnim i providnim trikovima,vozaju danima,nedeljama,mjesecima,ocekujuci da on odustane,pokupi se i ode odakle je dosao.Donesi prijavu boravka a ne mozes biti prijavljen jer u svoj stan ne mozes,donesi dokaz o drzavljanstvu koji ne mozes traziti dok ne doneses dokaz da nisi upisan u knjigu drzavljana,a sve to ne mozes bez licne karte koju ne mozes dobiti bez prijave boravka i dokaza o drzavljanstvu.AFERIM na lukavoj i podloj igri koju igrate sa dojucerasnjim sugradanima.Ne brinite.Najveci broj bivsih gradana Sarajeva sa pogresnim imenom nece se nikada vratiti,a ono malo sto ih je ostalo trazi kuda bi moglo krenuti iz tog MULTIETNICKOG gradaJa to zovem TIHO ETNICKO CISCENJE.
sta znaci \'prijeporno\'?!?!??!