Vlada FBiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenamai dopunama Zakona o željeznicama FBiH

FENA
Na današnjoj sjednici u Sarajevu Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjena i dopunama Zakona o željeznicama FBiH.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić kazao je na konferenciji za novinare da je predviđeno da Željeznice FBiH nastave rad u sadašnjem obliku organizovanja kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Druga glavna odrednica tog zakona, prema njegovim riječima, jeste da će doći do smanjenja članova Nadzornog odbora (NO) JP Željeznice FBiH.

"Po dosadašnjem zakonu bilo je devet članova, ali je izmjenom Statuta u predhodnom mandatu Vlade, taj broj je povećan na 11. Danas smo odlučili da se broj članova NO smanji sa 11 na sedam“, kazao je Bijedić.

Prema njegovim riječima, od tih sedam, šest članova bi imenovala Vlada, od kojih bi jedan bio predstavnik sindikata ukoliko se sindikati o tome dogovore.

"Ako se ne dogovore, onda bi Vijeće uposlenika u ŽFBiH delegiralo tog šestog člana“, kazao je Bijedić dodajući da bi sedmi član bio predstavnik privatiziranog kapitala.