Parlament FBiH
0

Smanjen broj članova NO preduzeća koja upravljaju cestama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas izmjene Zakona o cestama FBiH.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić izjavio je da je ovim izmjenama planirano smanjenje broja članova nadzornih odbora preduzeća koja upravljaju cestama s dosadašnjih sedam na pet čime će biti ostvarene uštede i povećana efikasnost.

Dosadašnja praksa je, po njegovim riječima, bila da članovi budu birani iz određenih ministarstava, a namjera je da se osigura da najstručnije osobe vode nadzor u tim preduzećima i pojednostavi procedura njihovog izbora.

Usvajanju ovih zakonskih odredbi protivili su se zastupnici HDZBiH i HDZ 1990 ističući da su one još samo jedan dokaz načina kako funkcionira Vlada FBiH jer se ovim zakonskim rješenjem zanemarila potreba da bude zagarantirana jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda u nadzornim odborima.

Poslanici su podržali prostornu osnovu prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Sliv rijeke Une" za period 2008.- 2028. godina, dok su s dnevnog reda skinute izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH.