Vlada FBiH
0

Utvrđivanje prijedloga izmjena i dopuna budžeta 5. jula

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni ministar finansija Ante Krajina kazao je danas novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vlade FBiH da bi rebalansirani budžet Federacije BiH trebalo da bude na nivou od milijardu i 717,7 miliona KM odnosno za jedan posto veći u odnosu na prvobitno usvojeni.

On je naglasio da je Vlada Federacije BiH danas razmatrala informaciju Federalnog ministarstva financija koja se odnosi na stepen pripremljenosti izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2011. godinu, te da je, nakon rasprave, zaključeno da će Vlada FBiH u nastavku sjednice, zakazanom za 5. juli utvrditi prijedloge izmjena i dopuna budžeta i zakona o njegovom izvršenju i uputiti ih u parlamentarnu proceduru.

Ministar Krajina je kazao da je deficit (nedostajući dio prihoda) na nivou od 122, 9 miliona KM i da Vlada FBiH taj iznos namjerava „pokriti“ jednim dijelom izdavanjem trezorskih zapisa, te iz sredstava Evropske komisije.

"Za sredstva Evropske komisije moramo ispuniti određene uvjete, a ako ta sredstva ne budu operativna morat ćemo pronaći drugi izvor“, kazao je.

Vlada FBiH donijela je Odluku kojom se određuju djelatnosti kod čijeg obavljanja, polazeći od tehničkih i funkcionalnih karakteristika fiskalnog sistema i specifičnosti njihovog obavljanja, ne postoji obaveza evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja, kako je to propisano u Zakonu o fiskalnim sistemima. Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da prati provođenje te odluke te, u slučaju potrebe, interveniše kroz njene izmjene.

Ministar Krajina kazao je da se radi o djelatnostima javnih zdravstvenih ustanova, organa uprave i upravnih organizacija, pravnih osoba koja vrše profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom i registriranu djelatnost obavljaju upošljavanjem više od 50 posto osoba s invaliditetom, čiji je stepen invalidnosti najmanje 50 posto, djelatnosti Crvenog krsta FBiH propisane Zakonom o crvenom križu i druge humanitarne djelatnosti humanitarnih organizacija, udruženja i fondacija koja nisu registrirane za obavljanje privredne djelatnosti.

Dodao je da se ta odluka odnosi i na taksidjelatnost koju fizičke osobe obavljaju samo jednim (vlastitim) vozilom, djelatnosti obrtnika i srodnih djelatnosti koji paušalno plaćaju porez na dohodak, djelatnosti Komisije i Registra vrijednosnih papira i društava za upravljanje fondovima, prilikom obavljanja poslova finansijskog posredovanja, te prodaju na tržnicama namalo (pijacama), koja se obavlja izvan trgovačkih radnji koje su rješenjem nadležnog organa registrirane za djelatnost trgovine.

Ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je da je danas podržan Zakon o izmjenama zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH. Radi se o tri izmjene u postojećem zakonu, a ministar naglašava da za provođenje tog zakona nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.