Odobren Vladin prijedlog za izmjenu Zakona o Željeznicama

F
FENA
21.12.2011. u 17:07
0
0
Odobren Vladin prijedlog za izmjenu Zakona o Željeznicama
0
Odobren Vladin prijedlog za izmjenu Zakona o Željeznicama Foto: Arhiv
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su većinom glasova danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama FBiH, koji je u parlamentarnu proceduru proslijeđen iz Federalne vlade.
Po riječima resornog federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića, izmjenama je predviđeno da Željeznice FBiH nastave rad u sadašnjem obliku organizovanja kao društvo s ograničenom odgovornošću.

Druga glavna odrednica je smanjenje članova Nadzornog odbora (NO) preduzeća s 11 na sedam.

Od sedam članova, šest bi imenovala Vlada, od kojih bi jedan bio predstavnik sindikata ukoliko se sindikati o tome dogovore.

Ako se ne dogovore, onda bi Vijeće uposlenika u Željeznicama delegiralo šestog člana, a sedmi bi bio predstavnik privatiziranog kapitala.

Izet Mehinagić, pomoćnik u Ministarstvu prometa i komunikacija, rekao je da je osnovna namjera Vlade u pogledu izmjena aktuelnog zakona o Željeznicama FBiH - zaštita stoposto državnog kapitala u željezničkoj infrastrukturi.

Ministar Bijedić je dodao da novac koji Vlada daje Željeznicama ide za održavanje infrastrukture, koja se mora održavati, kako je naglasio, a ne operateru u privatiziranom dijelu.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: