Postupak je brz i lak
120

Utvrdite svoju krvnu grupu, tako pomažete sebi

Piše: Adisa Pobrić
Trideset posto čitalaca portala Klix.ba ne znaju koja su krvna grupa, pokazali su rezultati ankete provedene u periodu od 9. do 20. novembra ove godine. O važnosti ove informacije za svakog pojedinca razgovarali smo sa prim. dr. Hasijom Hadžić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

"Podatak o krvnoj grupi je značajan i koristan, te bi se trebao nalaziti u ličnim dokumentima - ličnim kartama, iskaznicama, zdravstvenim knjižicama", kaže dr. Hadžić. "Dobro je poznavati svoju krvnu grupu, jer je u trenucima kad vam to zatreba kraći put provjere nego identifikacije".

Iako je procent do kojeg smo došli prilično velik, dr. Hadžić kaže da je u poređenju s brojem pismenih ljudi u našoj zemlji taj broj zapravo mali. Ipak, savjetuje svima koji su u prilici da utvrde svoju krvnu grupu.

"Postupak je vrlo jednostavan. Potrebna vam je uputnica ljekara opće prakse u kojoj je jasno precizirano šta treba uraditi. U Zavodu se uzorak krv vadi u jutarnjim satima, a nalaz bude gotov već popodne", objasnila je naša sagovornica. Podatak o krvnoj grupi se upisuje u zdravstvenu knjižicu uz neophodan potpis i pečat.

Tim povodom u Zavod najčešće dolaze trudnice i osobe koje se pripremaju na neku operaciju.

Na pitanje o greškama koje se potkradu, dr. Hadžić kaže da one nisu tako rijetke i da se najčešće dešavaju pri prepisivanju podataka, a da je primanje krvi neodgovarajuće krvne grupe opasno.

"Moramo biti krajnje ozbiljni jer posljedice u tim slučajevima mogu biti fatalne - od visokog stepena invaliditeta do smrtnog ishoda", istakla je dr. Hadžić.

Ona je ukazala i na veliku angažovanost ljekara Zavoda na animiranju građana da daruju krv.

"Svakodnevno tragamo za potencijalnim darivaocima krvi. Naši uposlenici u saradnji sa Crvenim krstom i drugim nevladinim organizacijama rade na terenu, promovišu darivanje krvi i kod građana bude ljudsku svijest, ali i ukazuju na benefite koje donose nalazi krvi. Često se desi da nemamo određenih krvno-grupnih sistema, pa onda pozivamo darivaoce koji su nam ostavili svoje brojeve telefona, iznosimo im problem i oni se odazovu ako su u prilici", navodi dr. Hadžić i otkriva da Zavod trenutno radi na novom informacionom sistemu koji će im omogućiti bržu i lakšu pretragu baze podataka darivalaca krvi.

"Deset minuta vašeg vremena može spasiti nečiji život", kazala je na kraju razgovora za Klix.ba dr. Hasija Hadžić.