|

Utvrdite svoju krvnu grupu, tako pomažete sebi

Utvrdite svoju krvnu grupu, tako pomažete sebi
120
Piše: Adisa Pobrić
20.11.2012. u 21:15
30
komentara
120

dijeljenja
Utvrdite svoju krvnu grupu, tako pomažete sebi
Trideset posto čitalaca portala Klix.ba ne znaju koja su krvna grupa, pokazali su rezultati ankete provedene u periodu od 9. do 20. novembra ove godine. O važnosti ove informacije za svakog pojedinca razgovarali smo sa prim. dr. Hasijom Hadžić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.
"Podatak o krvnoj grupi je značajan i koristan, te bi se trebao nalaziti u ličnim dokumentima - ličnim kartama, iskaznicama, zdravstvenim knjižicama", kaže dr. Hadžić. "Dobro je poznavati svoju krvnu grupu, jer je u trenucima kad vam to zatreba kraći put provjere nego identifikacije".

Iako je procent do kojeg smo došli prilično velik, dr. Hadžić kaže da je u poređenju s brojem pismenih ljudi u našoj zemlji taj broj zapravo mali. Ipak, savjetuje svima koji su u prilici da utvrde svoju krvnu grupu.

"Postupak je vrlo jednostavan. Potrebna vam je uputnica ljekara opće prakse u kojoj je jasno precizirano šta treba uraditi. U Zavodu se uzorak krv vadi u jutarnjim satima, a nalaz bude gotov već popodne", objasnila je naša sagovornica. Podatak o krvnoj grupi se upisuje u zdravstvenu knjižicu uz neophodan potpis i pečat.

Tim povodom u Zavod najčešće dolaze trudnice i osobe koje se pripremaju na neku operaciju.

Na pitanje o greškama koje se potkradu, dr. Hadžić kaže da one nisu tako rijetke i da se najčešće dešavaju pri prepisivanju podataka, a da je primanje krvi neodgovarajuće krvne grupe opasno.

"Moramo biti krajnje ozbiljni jer posljedice u tim slučajevima mogu biti fatalne - od visokog stepena invaliditeta do smrtnog ishoda", istakla je dr. Hadžić.

Ona je ukazala i na veliku angažovanost ljekara Zavoda na animiranju građana da daruju krv.

"Svakodnevno tragamo za potencijalnim darivaocima krvi. Naši uposlenici u saradnji sa Crvenim krstom i drugim nevladinim organizacijama rade na terenu, promovišu darivanje krvi i kod građana bude ljudsku svijest, ali i ukazuju na benefite koje donose nalazi krvi. Često se desi da nemamo određenih krvno-grupnih sistema, pa onda pozivamo darivaoce koji su nam ostavili svoje brojeve telefona, iznosimo im problem i oni se odazovu ako su u prilici", navodi dr. Hadžić i otkriva da Zavod trenutno radi na novom informacionom sistemu koji će im omogućiti bržu i lakšu pretragu baze podataka darivalaca krvi.

"Deset minuta vašeg vremena može spasiti nečiji život", kazala je na kraju razgovora za Klix.ba dr. Hasija Hadžić.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...