BiH
0

Usvojene izmjene Zakona o sukobu interesa u BiH

SRNA
Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Tokom parlamentarne rasprave o zahtjevu poslanika HDZ-a BiH Nike Lozančića za razmatranje ovog zakona po hitnom postupku konstatovano je da je potrebno naći rješenja o učešću izabranih zvaničnika u skupštinama akcionarskih društava, koja će omogućiti Centralnoj izbornoj komisiji BiH provođenje zakona, jer bi se sadašnjim zakonskim rješenjima više desetina hiljada građana BiH našlo na udaru Izbornog zakona BiH.

Sadašnja rješenja predviđaju da izabrani zvaničnik ne može biti član Skupštine akcionarskog društva ako ima dionice. Predstavnički dom usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prekršajima o drugom čitanju  kojim se precizira da su novčane kazne za prekršaje iz oblasti indirektnih poreza i sredstva pribavljena prodajom oduzetih predmeta - prihod jedinstvenog računa za koji odgovara Uprava za indirektno oporezivanje.

U prvom čitanju poslanici su podržali i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjoj reviziji institucija BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH. Predstavnički dom u drugom krugu glasanja danas nije podržao Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH, s obzirom na dogovor da se oba doma na sutrašnjim sjednicima izjasne o ovom zakonskom prijedlogu na osnovu dogovora lidera šest vladajućih političkih partija od 28. decembra.

Dom je usvojio negativno Mišljenje Komisije za finansije i budžet o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, čiji je predlagač poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević, čime je ovaj zakon oboren. Usvojen je Izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji o upravljanju troškovima zakupa za rad i smještaj institucija BiH uz zaključak SNSD-a da Vijeće ministara BiH u skladu sa preporukama revizije hitno riješi pitanje smještaja institucija BiH u Sarajevu, Banjoj Luci i drugim mjestima u BiH i na taj način onemogući dosadašnja sporna izdvajanja za zakup prostorija koje koriste institucije BiH.

Odgođeno je imenovanje bošnjačkog člana Upravnog odbora BHRT-a dok se ne riješi pitanje imenovanja srpskog i hrvatskog člana, a usvojen je zaključak Komisije za saobraćaj i komunikacije da se mandat dosadašnjih članova Upravnog odbora BHRT-a iz srpskog i hrvatskog naroda produži do kraja marta ove godine. Komisija je usvojila Prijedlog zaključka o formiranju nove Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava.

Usvojena je Inicijativa  poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da se u dnevni red neke od narednih sjednica Doma uvrštasti Analiza sprovođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i izvještaja Vijeća ministara BiH o sprovođenju mjera i aktivnosti za rješavanje problema građana BiH, koji su bili zaposleni i nastanjeni u Hrvatskoj, a od 1991. do 1995. godine otpušteni s posla.