{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržan Prijedlog o dopuni Zakona o prekršajima

F
29.2.2012. u 14:11
0
0
Podržan Prijedlog o dopuni Zakona o prekršajima
0
Podržan Prijedlog o dopuni Zakona o prekršajima
Parlament BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas podržao Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prekršajima.
Dopunom zakona utvrđuje se jednoobrazna procedura svih nadležnih organa u pogledu određivanja uplatnih računa na koje se trebaju uplaćivati novčane kazne i sredstva pribavljena prodajom oduzetih predmeta, za prekršaje iz oblasti indirektnog poreza koji su propisani zakonima i drugim propisima iz BiH.

Po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili delegati Dragutin Rodić i Halid Genjac.

On predviđa da se članovima skupštine javnog ili privatnog preduzeća smatraju dioničari koji su vlasnici više od jedan posto kapitala preduzeća.

U dosadašnjem zakonu određeno je da su svi članovi skupština u javnom i privatnom preduzeću u sukobu interesa, bez obzira na visinu učešća u kapitalu preduzeća.

Istovremeno, Zakonom o privrednim društvima Federacije BiH i Zakonom o akcionarskim društvima Republike Srpske propisano je da je svaki dioničar (pa i onaj koji ima bar jednu dionicu) član skupštine u javnom ili privatnom preduzeću.

Praktično, primjena ovakvih odredbi zakona značila bi da su gotovo svi građani BiH direktno ili indirektno u sukobu interesa.

Stoga je neophodno normiranje najmanjeg procenta učešća u kapitalu preduzeća, za koji bi se primjenjivale navedene odredbe, navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o internoj reviziji institucija BiH, Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Dom naroda usvojio je Izvještaj o radu na izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine radi provođenja Odluke Ustavnog suda BiH br. U 9/09-Grad Mostar, koji je dostavila Interresorna radna grupa za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Potvrđena je Odluka o učešću policijskih službenika iz BiH u transformiranoj UNMIS misiji (Sudan) u UNMISS (Južni Sudan) i UNISFA (Abyei), koju je dostavilo Predsjedništvo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: