Predstavnički dom PSBiH
0

Prijedlozi o Sudu i Tužilaštvu vraćeni komisiji

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije usvojio Negativno mišljenje Ustavnopravne komisije tog doma o prijedlozima zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH čiji su predlagači u ime klubova SNSD-a i SDS-a poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj.

Protiv Negativnog mišljenja glasali su poslanici iz Republike Srpske, te će ovi prijedlozi zakona biti vraćeni nadležnoj parlamentarnoj komisiji na ponovno razmatranje.

Poslanici su u drugom čitanju danas usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o internoj reviziji institucija BiH.

Predloženom izmjenom obezbjeđuje se uspostavljanje funkcije i strukture interne revizije u skladu s preuzetim obavezama BiH i definisanim principima EU, tako da se s manjim brojem jedinica (odjeljenja) interne revizije, a time i manjim brojem potrebnog osoblja za internu reviziju, uspostavi neophodna struktura interne revizije u institucijama BiH poštujući principe ekonomičnosti i efikasnosti.

Poslanici su podržali i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove, kojim se parlamentu BiH vraća u ingerenciju određivanje pitanja koja se tiču naknada, ali bez jasnog preciziranja da li će doći do njihovih promjena.

Entitetsku podršku poslanika iz Republike Srpske na današnjoj sjednici nije dobio Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona BiH koji je razmatran po hitnom postupku, te će ovaj zakon takođe biti upućen Kolegijumu Doma na naknadno usaglašavanje.

Prijedlogom zakona o izmjeni Izbornog zakona BiH traži se da se na lokalnim izborima 2012. godine svim licima sa biračkim pravom koja su 1991. godine imala prebivalište u Srebrenici omogući upis u birački spisak za glasanje za srebreničku izbornu jedinicu.
Predstavnički dom, zbog nedostatka podrške poslanika iz Republike Srpske, danas ponovo nije prihvatio Negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku o Prijedlogu zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji je predlagač Stranka za BiH, te je zakon ponovo vraćen u komisijsku fazu.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, nije dobio entitetsku podršku poslanika iz Federacije BiH te će biti upućen Kolegijumu Doma na naknadno usaglašavanje.

Predstavnički dom usvojio je danas Odluku o učešću policijskih službenika iz BiH u transformisanoj misiji UN u Sudanu, Južnom Sudanu i Abjeiu, kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji Sekcije BiH na Svjetskoj izložbi Ekspo-2010 u Šangaju za 2010. godinu. 

Naredna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 15. mart.