BiH
0

Zakoni o Sudu i Tužilaštvu upućeni Kolegijumu doma

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas na dodatno usaglašavanje Kolegijumu doma Negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlozima zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje su predložili klubovi SNSD-a i SDS-a.

Za Negativno mišljenje komisije o ovim zakonima glasalo je 25 poslanika iz Federacije BiH sa jednim uzdržanim glasom, dok je 14 poslanika iz Republike Srpske glasalo protiv ovakvog mišljenja komisije.

Inicijativa poslanika Bože Ljubića da Predstavnički dom obavi raspravu o stanju i djelovanju javnih medija u BiH, na današnjoj sjednici nije dobila podršku.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH kojim se rukovodioci institucija obavezuju da stave mandat na raspolaganje instituciji koja ih je imenovala u slučaju kada nadležni sud zbog prevare protiv njih potvrdi optužnicu.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se parlamentu BiH vraća u ingerenciju određivanje pitanja koja se tiču naknada, ali bez jasnog preciziranja da li će doći do njihovih promjena.

Predviđeno je da se naknada za rad u radnim tijelima Parlamentarne skupštine BiH i naknada za rad zaposlenim u Sekretarijatu parlamenta BiH koji pruža administrativno-tehničku pomoć privremenim komisijama oba doma parlamenta utvrđuju podzakonskim aktom koji donosi nadležna komisija Parlamentarne skupštine BiH. 

U drugom krugu glasanja usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga danas nije dobio podršku Predstavničkog doma, kao ni zahtjevi poslanika Kluba Saveza za bolju budućnost BiH za razmatranje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, po hitnom postupku.

Predstavnički dom nije prihvatio ni negativno Mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku o Prijedlogu zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, te je on ponovo vraćen ovoj komisiji na razmatranje.