Zakon o sudu i tužilaštvu BiH
0

Parlamentarci ponovo odbili SNSD-ov prijedlog o prestanku važenja zakona

FENA
Parlament BiH
Parlament BiH
Prijedlozi zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj, danas su se ponovno našli pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH, zajedno s negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisije o predloženim zakonima.

Ustavnopravna komisija je drugi put dostavila negativno mišljenje Domu o predloženim zakonima, tako da će, prema poslovničkim odredbama, ovaj put biti okončana parlamentarna procedura u vezi s predloženim zakonima.

Naime, prema nedavno usvojenim izmjenama Poslovnika, ako Dom dva puta ne prihvati negativno mišljenje komisije o nekom prijedlogu zakona, obustavlja se zakonodavni postupak.

Prije ove izmjene Poslovnika, Dom je mogao neograničeni broj puta da ne prihvati negativno mišljenje nadležne komisije te da joj vraća zakone na ponovno razmatranje.

U slučaju da Dom prihvati negativno mišljenje komisije, predloženi zakon "pada".

Ista stvar desit će se i s Prijedlogom zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Prijedlog ovog zakona je više puta dobio negativno mišljenje nadležne parlamentarne komisije, ali ga Dom nije prihvatao i vraćao je zakon komisiji na ponovno razmatranje.

Jedna od predlagača ovog zakona poslanica Azra Hadžiahmetović je danas predložila zaključak kojim bi se zadužilo Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo pravde BiH da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH kojim će se osigurati da negiranje, minimiziranje, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti budu kao krivična djela ugrađena u Krivični zakon BiH.