{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

F
13.4.2011. u 22:07
0
176
Usvojena odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH
0
Usvojena odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu uvečer odluku o raspisivanju referenduma u ovom bh. entitetu u vezi s Sudom i Tužilaštvom BiH.
Za odluku je glasalo 66 poslanika, dva su bila protiv, a sedam suzdržano.

Odluka je dostavljena večeras poslanicima, nakon završene rasprave koju je inicirao entitetski predsjendik Milorad Dodik „o posljedicama antidejtonskog i neustavnog instaliranja pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine i (ne)djelovanja Tužilaštva BiH i Suda BiH u predmetima ratnih zločina“.

U prijedlogu odluke se ističe da bi se na referendumu građani RS-a izjasnili o tome „da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH“.

Za dan održavanja referenduma utvređuje se prva sedmica po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke, a referendum se raspisuje na cijeloj teritoriji RS-a.

Za osiguranje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje referenduma zadužuje se Vlada RS-a, a odluka će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a".

Treba napomenuti da sve odluke usvojene u Narodnoj skupštini moraju proći i verifikaciju Vijeća naroda RS-a, odnosno klubova konstitutivnih naroda i ostalih koji treba da odluče da li ili ne povređuju vitalne nacionalne interese.

Poslanici su sa 66 glasova za, četiri protiv i pet suzdržanih usvojili i zaključak u kojem NSRS „smatra da je visoki predstavnik, dajući nalog o suspendiranju odluke CIK-a o izborima organa vlasti u Federaciji BiH, prekršio zakone i time učinio organe vlasti u FBiH nelegalnim“.

Također, poslanici su usvojili i set od 29 zaključaka, koji su bili predmet usaglašavanja parlamentranih stranka, te su podržani, ali bez saglasnosti jedne.

Posebno su usvojili i zaključak u kojem parlament RS-a „smatra da je neophodno održati referendum u RS-u, na kojem bi se građani RS-a izjasnili o nametnutim zakonima i kršenju Konvencije o ljudskim pravima od visokog predstavnika te da će u skladu s tim donijeti odluku o raspisivanju referenduma“.

Usvojen je i zaključak kojim je prihvaćena informacija o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih osoba, koja je bila predmet današnje rasprave.

Prihvaćen je i zaključak SDS-a u kojem NSRS traži od Vlade RS-a i entitetskih organa i institucija da u sudskim predmetima u kojima su stranke u sporu prihvate odluku Vrhovnog suda RS-a kao konačnu.

Nakon ovog izjašnjavanja završena je posebna sjednica Narodne skupštine koja je održana na prijedlog entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: