Narodna skupština RS
0

Usvojena odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu uvečer odluku o raspisivanju referenduma u ovom bh. entitetu u vezi s Sudom i Tužilaštvom BiH.

Za odluku je glasalo 66 poslanika, dva su bila protiv, a sedam suzdržano.

Odluka je dostavljena večeras poslanicima, nakon završene rasprave koju je inicirao entitetski predsjendik Milorad Dodik „o posljedicama antidejtonskog i neustavnog instaliranja pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine i (ne)djelovanja Tužilaštva BiH i Suda BiH u predmetima ratnih zločina“.

U prijedlogu odluke se ističe da bi se na referendumu građani RS-a izjasnili o tome „da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH“.

Za dan održavanja referenduma utvređuje se prva sedmica po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke, a referendum se raspisuje na cijeloj teritoriji RS-a.

Za osiguranje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje referenduma zadužuje se Vlada RS-a, a odluka će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a".

Treba napomenuti da sve odluke usvojene u Narodnoj skupštini moraju proći i verifikaciju Vijeća naroda RS-a, odnosno klubova konstitutivnih naroda i ostalih koji treba da odluče da li ili ne povređuju vitalne nacionalne interese.

Poslanici su sa 66 glasova za, četiri protiv i pet suzdržanih usvojili i zaključak u kojem NSRS „smatra da je visoki predstavnik, dajući nalog o suspendiranju odluke CIK-a o izborima organa vlasti u Federaciji BiH, prekršio zakone i time učinio organe vlasti u FBiH nelegalnim“.

Također, poslanici su usvojili i set od 29 zaključaka, koji su bili predmet usaglašavanja parlamentranih stranka, te su podržani, ali bez saglasnosti jedne.

Posebno su usvojili i zaključak u kojem parlament RS-a „smatra da je neophodno održati referendum u RS-u, na kojem bi se građani RS-a izjasnili o nametnutim zakonima i kršenju Konvencije o ljudskim pravima od visokog predstavnika te da će u skladu s tim donijeti odluku o raspisivanju referenduma“.

Usvojen je i zaključak kojim je prihvaćena informacija o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih osoba, koja je bila predmet današnje rasprave.

Prihvaćen je i zaključak SDS-a u kojem NSRS traži od Vlade RS-a i entitetskih organa i institucija da u sudskim predmetima u kojima su stranke u sporu prihvate odluku Vrhovnog suda RS-a kao konačnu.

Nakon ovog izjašnjavanja završena je posebna sjednica Narodne skupštine koja je održana na prijedlog entitetskog predsjednika Milorada Dodika.