Republika Srpska
0

Sutra zvanična objava referenduma u "Službenom glasniku"

FENA
U sutrašnjem broju „Službenog glasnika Republike Srpske“ bit će objavljena skupštinska odluka o raspisivanju referenduma na kojem će se građani tog bh. entiteta izjasniti o Sudu i Tužilaštvu BiH.

V.d. direktora „Službenog glasnika RS“ Proko Dragosavljević potvrdio je da je danas iz Narodne skupštine RS-a dobio potpisanu odluku o referendumu i da kreće u štampu novi broj u kojem je i ta odluka.

Za finansiranje referenduma, tvrdi premijer RS-a Aleksandar Džombić, bit će para u entitetskom budžetu.

Potreban novac, kako je rekao, bit će usmjeren iz budžetske rezerve, budući da u ovogodišnjem budžetu nije planirana stavka po osnovu referendumskog izjašnjavanja građana.

U odluci se ističe da bi se na referendumu građani RS-a trebali izjasniti o tome „da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH“.

Za dan održavanja referenduma utvređuje se prva sedmica po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke, a referendum se raspisuje na cijeloj teritoriji RS-a.

Za osiguranje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje referenduma zadužuje se Vlada RS-a, a odluka će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a".

Prošle sedmice Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pozvao je visokog predstavnika da poništi kao antidejtonsku ovu odluku, jer se radi o pitanjima o kojima Narodna skupština RS-a nije mogla da zauzima stavove.