{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub Bošnjaka pozvao Inzka da poništi odluku o referendumu

F
21.4.2011. u 15:52
0
23
Klub Bošnjaka pozvao Inzka da poništi odluku o referendumu
0
Klub Bošnjaka pozvao Inzka da poništi odluku o referendumu
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) danas je zauzeo stav da Narodna skupština RS-a nema nadležnost da odlučuje o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti države BiH i visokog predstavnika u BiH, te pozvali Valentina Inzka da poništi odluku Skupštine RS-a o odluci o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Predsjednik ovog kluba Mujo Hadžiomerović naglasio je da Narodna skupština RS-a nema nadležnosti ni da tumači Dejtonski mirovni sporazuma, te iz te činjenice je sasvim jasno da ni Ustavni sud RS-a nema nikakvih nadležnosti da odlučuje o pitanjima koja su nadležnosti države BiH i visokog predstavnika.

“Tumačenje Dejtonskog sporazuma u skladu s Aneksom 10. je u isključivoj nadležnosti visokog predstavnika. Shodno činjenici da zaključci Narodne skupštine predstavljaju direktno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma pozivamo visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlastima iz Aneksa 10. poništi odluku o raspisivanju referenduma u RS-u i zaključke entitetskog parlamenta te sankcionira one koji su ovakvim djelovanjem doveli u pitanje Dejtonski mirovni sporazum”, pojasnio je Hadžiomerović u izjavi novinarima nakon sjednice Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Naglasio je da Narodna skupština RS-a nije imala nikakvo pravo da odlučuje o ovim pitanjima te da stoga oni se neće ni izjašnjavati o odluci da li ugrožava vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS-a je 13.aprila glasovima vladajuće većine usvojila odluku o raspisivanju referenduma u ovom bh. entitetu u vezi s državnim sudom i tužilaštvom.

Odluka je dostavljena poslanicima, nakon rasprave koju je inicirao entitetski predsjednik Milorad Dodik „o posljedicama antidejtonskog i neustavnog instaliranja pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine i (ne)djelovanja Tužilaštva BiH i Suda BiH u predmetima ratnih zločina“.

U prijedlogu odluke se ističe da bi se na referendumu građani RS-a izjasnili o tome „da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH“.

Za dan održavanja referenduma utvrđuje se prva sedmica po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke, a referendum se raspisuje na cijeloj teritoriji RS-a.

Za osiguranje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje referenduma zadužuje se Vlada RS-a, a odluka će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a".

Treba napomenuti da, budući da nijedan klub u Vijeću naroda RS-a nije stavio veto ova odluka time može zvanično da stupi na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku RS”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: