Republika Srpska
0

Odluka o referendumu do 21. aprila u Vijeću naroda

FENA
Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu, na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH, još je predmet odlučivanja u Vijeću naroda RS-a.

Predsjedavajući tog zakonodavnog tijela Momir Malić potvrdio je danas da je do četvrtka, 21. aprila, ostavljen rok kako bi se Predsjedništvo ili klubovi Vijeća naroda izjasnili da li će na tu odluku biti pokrenut mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Kakav će biti stav klubova Bošnjaka i Hrvata još se ne zna, dok je za pretpostaviti da Srbi i delegati iz reda ostalih neće staviti veto na održavanje referenduma.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Mirsad Đapo precizira da se zna stav njegove stranke, SDP, o tom pitanju, ali ne želi da prejudicira konačnu odluku tog kluba.

S druge strane, predsjednik Kluba Srba Milan Tukić kaže da ima informacije da bi Klub Bošnjaka mogao staviti veto na odluku Skupštine o raspisivanju referenduma, što je za njega neprihvatljivo i predstavlja politizaciju situacije.